A fost dat startul lucrărilor de aplicare a marcajului rutier în capitală. Ce spun autoritățile municipale despre calitatea vopselii

A fost dat startul lucrărilor de aplicare a marcajului rutier în capitală. Ce spun autoritățile municipale despre calitatea vopselii

În capitală a fost dat startul lucrărilor de aplicare a marcajului rutier de pe străzi. La prima etapă se intervine pe arterele principale și pe cele secundare din oraș, unde circulă transportul public și nu este necesară intervenția cu reparații a învelișului asfaltic. În contextul în care anterior au fost semnalate probleme referitoare la calitatea vopselei, am solicitat de la Direcția generală transport public și căi de comunicație să ne explice despre calitatea noii achiziții de vopsea.

Lucrări de marcaj longitudinal, cu aplicarea vopselei acrilice, au fost executate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și bd. Constantin Negruzzi.

Marcajul va fi aplicat pe toate străzile din oraș, pe trecerile pietonale și în preajma instituțiilor de învățământ. Lucrările vor fi executate de Î.M. Regia „EXDRUPO", iar suplimentar vor fi contractați și agenți economici în bază de concurs, în prezent fiind în desfășurare licitații în acest sens. Volumul planificat pentru intervenție este de 126 mii de metri pătrați, fiind achiziționate, în bază de concurs circa 90 tone de vopsea acrilică.

Publicitate

„A fost licitată o altă vopsea, există noi certificate conform cerințelor, dar este o perioada de garanție și urmează să o testăm să vedem dacă corespunde inclusiv și în proces de exploatare. Documentația tehnică demonstrează că ea corespunde cerințelor invocate în cadrul procedurii de licitație”, a declarat șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache.

Întrebat despre perioada de garanție a vopselii, Vitalie Mihalache nu a oferit un termen exact.

„Ea va ține conform specificațiilor tehnice. Perioada este in dependență de numărul de vehicule care o intersectează și o exploatează. Licitația a fost desfășurată de EXDRUPO și ei sunt cei care pot vorbi despre parametrii tehnici pentru vopsea”, a răspuns acesta.

Totuși, autoritățile municipale dau asigurări că vopseaua este de calitate, întrucât „în cadrul procedurii de achiziție s-au prezentat toate documentele și garanțiile necesare”.

Amintim că, anterior, autoritățile municipale au declarat că vopseaua acrilică ar fi de proastă calitate. Edilul capitalei s-a arătat nemulțumit de calitatea marcajului rutier de pe unele porțiuni ale străzii Albișoara. Ulterior, subiectul a fost pus în discuție din nou de către Ceban, care a cerut să fie luate măsuri și să se ofere explicații de la șeful întreprinderii municipale „EXDRUPO” care i-ar fi promis că „va fi ca în Suedia”.

În anul 2019, vopseaua pentru marcajele rutiere a ajuns la expertiză, nu pe asfalt, iar executarea lucrărilor a fost stopată. Motivul ar fi fost calitatea proastă a acesteia.

Amintim că, deși s-a dat startul lucrărilor de aplicare a marcajului rutier, reparația unui șir de străzi din capitală este temporar oprită de mai mult timp.

AGORA precizează că în cadrul ședinței din 12 aprilie, Ceban declara că uzinele producătoare de asfalt nu pot livra material corespunzător standardelor noi, așa cum în R. Moldova nu există laboratoare care ar putea certifica acest material. Primarul spunea atunci că municipalitatea ar dispune de suficienți bani pentru intervenții de reparație pe mai multe străzi din capitală, dar problema constă în asfaltul cald, care trebuie să corespundă unor standarde internaționale. Acest lucru, însă, ar fi blocat în condițiile în care laboratoarele din R. Moldova n-ar dispune de necesarul pentru certificarea respectivului material.

De precizat că, de la începutul anului 2021, agenții economici sunt obligați de Ministerul Economiei și Infrastructurii să aplice asfaltul conform standardelor europene. La rândul lor, agenții economici au menționat că procesul de adaptare la noile cerințe ar putea fi anevoios.

Lucrările de reparaţie a străzilor din capitală şi de plombare a gropilor vor începe imediat după ce municipalitatea va face rost de asfalt cald. Edilul Ion ceban a precizat că între timp, la lichidarea situaţiilor de avarie pe străzile capitalei continuă intervenția prin metoda de injectare, iar antreprenorul contractat activează conform programului aprobat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal