Motorina oferită de România a fost supusă expertizei. Aceasta urmează să fie livrată agricultorilor

Motorina oferită de România a fost supusă expertizei. Aceasta urmează să fie livrată agricultorilor

Motorina oferită de statul român, în calitate de ajutor umanitar urmează să ajungă în curând la fermieri. Astfel,  combustibilul va fi livrat beneficiarilor în mai multe tranșe, iar prima este stabilită pentru perioada 31 mai - 4 iunie. Este vorba despre 728 de tone de motorină, care vor ajunge la 46 de agricultori, afacerile cărora au fost afectate de seceta din anul trecut.

Potrivit secretarei de stat la Ministerul de Interne, Maria Grama, distribuirea motorinei a întârziat, din cauza că autoritățile au așteptat concluzia cu privire la calitatea acesteia, care a venit în dimineața zilei de 27 mai. Motorina a fost supusă inițial unei expertize de laborator, care a confirmat că aceasta corespunde standardelor Euro 5 (în conformitate cu standardele europene).

„Prevederile legale ne obligă să supunem expertizei toate bunurile care constituie ajutoare umanitare. Această procedură trebuie efectuată să fie efectuată de către organele abilitate și se realizează la frontiera de stat, anterior introducerii bunurilor în țară. Agenția Rezerve Materiale și-a asumat responsabilitatea de a nu reține motorina la frontieră până la apariția datelor de la laborator și a depozitat-o pe teritoriul unei baze petroliere de la Ocnița”, a explicat într-o conferință de presă secretara de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Maria Grama.

Publicitate

Totodată, secretara de stat MAI a explicat cum își pot ridica fermierii motorina donată de Guvernul României.

„Guvernul a venit în întâmpinarea agricultorilor și a prevăzut din fondul de rezervă resurse financiare pentru distribuirea motorinei către cel mai apropiat punct, astfel încât, agricultorii, în special cei de la sud să nu ridice motorina de la Ocnița. Pentru beneficiarii finali, cărora li s-a atribuit o cantitate mai mare de 2.500 de kilograme de motorină se va efectua livrarea până la adresa unde este dislocată cisterna beneficiarului, iar în cazul în care diferența de cantitate este mai mică de 2,500 de kilograme, cât și pentru ceilalți beneficiari, cantitatea va fi rideicată de agricultori de la una din cele 27 de puncte de distribuție mobile, care sunt amplasate pe teritoriile stațiilor de alimentare cu carburanți”, a menționat Grama.

...

Oficiala a mai dat asigurări că mecanismul de distribuire a motorinei va fi realizat în așa fel, încât să nu fie admisă posibilitatea ca motorina să fie diluată, amestecată sau înlocuită.

„Este revoltător când unii agricultori ne amenință cu tragerea la răspundere dacă li se va defecta tehnica agricolă din cauza calității motorinei primite drept ajutor umanitar”, a mai punctat Mariana Grama.

Amintim că, în Republica Moldova, pe data de 17 mai, a ajuns o primă tranșă din ajutorul umanitar oferit de România care constă în 6.000 de tone de motorină pentru agricultorii afectați de seceta din țară.

Ajutorul umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal