Operațiunea de repatriere din Fâșia Gaza: Cei 13 moldoveni au ajuns în Republica Moldova

Operațiunea de repatriere din Fâșia Gaza: Cei 13 moldoveni au ajuns în Republica Moldova

Moldovenii repatriați din Fâșia Gaza au ajuns în siguranță acasă, în data de 27 mai,  anunță Ministerul de Externe de la Chișinău. Este vorba despre 13 persoane, trei maturi și zece copii. Operațiunea de evacuare a durat 48 de ore.

Astăzi, la prânz, autocarul pus la dispoziție de Guvernul țării noastre a traversat hotarul Republicii Moldova prin punctul de trecere a frontierei Palanca. 

Secretarul general, coordonator al Celulei de criză din cadrul MAEIE, Eugeniu Revenco, a menționat că este vorba despre evacuarea mamelor care-și însoțiau copiii lor, iar tații au rămas în regiune.

Publicitate

„După ce  a fost încetat focul, probabil că oamenii au găsit de cuviință să-și refacă modul de viață care-l aveau până atunci. Din ceea ce ține de Guvern și de Ambasade, noi cunoaștem fespre fiecare caz în parte care s-a răzgândit și menținem legătura cu ei în continuare”, a declarat Eugeniu Ravenco.

Potrivit Ministerului de Externe, urmare solicitărilor înregistrate la Ambasada Republicii Moldova de la Tel Aviv din partea unor cetăţeni ai Republicii Moldova din Fâşia Gaza, Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a pus la punct, împreună cu instituțiile naționale abilitate, ambasadele Republicii Moldova la Tel-Aviv, Ankara, Kiev și consulatul de la Odesa, detaliile unei operaţiuni de repatriere a 13 cetățeni moldoveni, din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt.

Cetăţenilor moldoveni evacuaţi le-au fost asigurate mijloacele de transport până la Cairo, asigurările medicale, alimente, precum şi produse de strictă necesitate în cooperare cu Ambasada Ucrainei în Republica Arabă Egipt. Pe traseul Rafah – Cairo, securitatea transportului cetățenilor Republicii Moldova și ai Ucrainei a fost asigurată cu sprijinul autorităților egiptene. 

Diplomația Republicii Moldova a întreprins demersurile care se impuneau pentru emiterea, în regim de urgenţă, a titlurilor de călătorie, efectuarea testelor PCR, necesare cetățenilor Republicii Moldova, pentru intrarea acestora în Egipt, respectiv continuarea deplasării cu o aeronavă specială pusă la dispoziție de către Guvernul Ucrainei. 

 

Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a administrat inițial o listă de 31 de persoane, care au dorit să revină în Republica Moldova, fiind alocate din Fondul de Intervenție 150 de mii de lei pentru misiunea de evacuare. Un proiect în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței din 19 mai a Cabinetului de miniștri.

Ambasada Republicii Moldova de la Tel-Aviv menţine un dialog permanent cu cetățenii care nu au dorit să părăsească Fâșia Gaza în cadrul acestei operațiuni. În acest sens, MAEIE recomandă cetăţenilor din zonă, care nu și-au înregistrat încă prezența, să contacteze misiunea diplomatică pentru a transmite propriile coordonate, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa autorităților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal