„Grănicerii” subordonați Tiraspolului - subiectul principat al întrunirii Comisiei Unificate de Control

„Grănicerii” subordonați Tiraspolului - subiectul principat al întrunirii Comisiei Unificate de Control

„Grănicerii” subordonați Tiraspolului  au fost principalul subiect  pe agenda Comisiei Unificate de Control. Delegația Republicii Moldova consideră că prezența ilegală a așa-numitor „grăniceri” în Zona de Securitate este un element ce prezintă risc pentru libera circulație și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor. Într-o adresare către toți participanții CUC, reprezentanții Chișinăului au adus argumente care confirmă că majoritatea incidentelor produse recent în Zona de Securitate sunt provocate de „grănicerii” subordonați Tiraspolului. 

Potrivit documentului, incidentul tragic din 11 mai curent de la Răscăieți a scos în evidență că activitatea ilegală a „grănicerilor” în Zona de Securitate nu este doar o încălcare abstractă a Acordului din 21 iulie 1992, ci un factor destabilizator care generează pierderea de vieți omenești.

Precizăm că la 24 mai curent, observatorii militari, în timp ce efectuau o deplasare planificată prin Zona de Securitate, au constatat apariția unei noi formațiuni de „grăniceri” instalate într-un sediu proaspăt reparat în localitatea Teiu, raionul Grigoriopol. Reflectarea acestui fapt în raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit a fost împiedicată de către exponentul Tiraspolului, se arată în comunicatul emis de Biroul politici de reintegrare.

Publicitate

În contextul în care partea transnistreană blochează constant luarea unei decizii în cadrul CUC cu privire la „grăniceri”, delegația Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și ai Misiunii OSCE pentru a relua examinarea acestei probleme cu evaluarea obiectivă a situației și trasarea unor măsuri care să elimine din Zona de Securitate toate structurile neatribuite Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

În condițiile în care ordinea de zi nu a fost aprobată nici după ore întregi de dezbateri, ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control a fost amânată pentru săptămâna viitoare.Totodată, pentru a asigura funcționalitatea grupelor de observatori militari, Comisia a confirmat numirea în funcție a unui reprezentant al Ucrainei și a altor doi din partea Federației Ruse, care vin să-i substituie pe observatorii militari, ale căror misiuni de serviciu s-au încheiat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal