
Nepal. Țara care a înregistrat o creștere de 668% a infectărilor cu virusul COVID-19 (FOTO)
Nepal, o țară din munții Himalaya fără deschidere la mare, a înregistrat una dintre cele mai ridicate rate de reproducere a virusului COVID-19 din lume. Rapoartele indică faptul că la mijlocul lunii mai, Nepalul a avut un număr mai mare de cazuri de COVID-19 la un milion de locuitori decât India. Astfel, țara s-a scufundat într-o criză fără precedent, înregistrând o creștere de 668% a numărului de noi infecții între jumătatea lunii aprilie și luna mai.
・
„Situație imposibil de gestionat”
În luna aprilie, Ministerul Sănătății din Nepal a declarat că „deoarece cazurile de coronavirus au depășit capacitatea sistemului de sănătate, iar spitalele au rămas fără paturi, situația este imposibil de gestionat”. De asemenea, ministerul a recunoscut că nu mai are vaccinuri.
Capacitatea de a îngriji persoanele care suferă de COVID-19 în Nepal este extrem de limitată, cu aproximativ 1.500 de paturi de terapie intensivă și puțin peste 800 de ventilatoare în țară.
Deși numărul cazurilor a scăzut de la peste 9 mii, la mijlocul lunii mai, până la circa 4.300, la sfârșitul lunii, presiunea pe sistemul de sănătate este în continuare foarte mare, scrie presa internațională.
La fel ca în India, Nepalul se confruntă cu deficitul de oxigen pentru cei care se îmbolnăvesc grav.
Potrivit presei străine, mulți oameni din Nepal au dat vina pentru creșterea rapidă a cazurilor de Covid-19 pe muncitorii migranți care se întorc din India. Majoritatea nepalezilor care se întorceau în țară și-au pierdut locurile de muncă și veniturile atunci când unele părți ale Indiei au fost închise pentru a limita cel de-al doilea val de infecții din această țară.
Astfel, numărul zilnic de cazuri din Nepal a accelerat de la mai puțin de 200 la începutul lunii aprilie la un nivel record de peste 9.300 la jumătatea lunii mai, arată datele oficiale.
Dincolo de impactul asupra sănătății populației, impactul economic fără precedent al pandemiei Covid-19, alături de închiderea școlilor și asistența guvernamentală insuficientă, împinge copiii din Nepal la condiții de exploatare și muncă periculoasă, a declarat Human Rights Watch într-un raport. Al doilea val de cazuri de Covid-19 îi expune pe copii la un risc și mai mare de muncă infantilă, în urma creșterii ratelor de îmbolnăvire și de deces în rândul populației adulte.
Criza sanitară și politică
Criza sanitară din Nepal este însoțită și de tensiuni politice interne. Parlamentul nu a reușit să formeze o majoritate care să voteze un guvern. Președinta Bidhya Devi Bhandari a dizolvat recent camera inferioară a parlamentului țării. Este pentru a doua oară în mai puțin de șase luni când aceasta dizolvă parlamentul la recomandarea prim-ministrului K P Sharma Oli.
Hotărârea președintei din decembrie de a dizolva camera inferioară a fost anulată de Curtea Supremă în februarie. Instanța supremă a declarat decizia drept neconstituțională și a reinstalat parlamentul, urmând să se expună și asupra celei de-a doua dizolvări.
Rolul liderilor religioși
Potrivit unei tradiții vechi de 100 de ani, un car de lemn înalt de cinci etaje al zeității Rato Machindranath, a cărei statuie este făcută din lut și acoperită cu vopsea roșie, este tras de credincioși în jurul unei suburbii a capitalei Kathmandu. În acest an, la eveniment au participat câteva sute de oameni. În pofida restricțiilor și numărului mare de îmbolnăviri, evenimentul a avut loc, în urma unui acord între organizatori și autorități care au vrut să împiedice repetarea confruntărilor violente din 2020.
Anul trecut, o serie de lideri religioși din Nepal au criticat vehement guvernul pentru reducerea festivalurilor și a ritualurilor vechi din cauza temerilor legate de coronavirus. Liderii au declarat că „mânia divină” ar putea duce țara la o catastrofă.
Totodată, în septembrie 2020, aproximativ 2.000 de oameni au participat la tradiționala ceremonie unde au tras carul zeului ploii. Atunci, festivalul s-a lăsat cu violențe. Protestatarii au aruncat cu pietre în polițiștii, în timp ce oamenii legii au ripostat cu tunuri de apă.
Țara a rămas fără vaccinuri
Doar 2,3% din populația Nepalului este complet vaccinată cu ambele doze. Aproape două milioane de nepalezi au primit prima lor doză de vaccin AstraZeneca.
Odată cu oprirea exporturilor de vaccinuri din India, majoritatea nu a avut acces la o a doua doză. Această penurie de vaccinuri în Nepal are implicații epidemiologice globale, cum ar fi posibilitatea unor mutații ale virusului care s-ar putea răspândi cu ușurință la nivel regional și dincolo de acesta, scrie presa străină.
Pe măsură ce America de Nord și Europa se întorc, aparent, la viață normală, există pericolul de a crea și menține un „apartheid al vaccinurilor”, spun specialiștii. Apartheidul vaccinurilor se referă la ideea că națiunile sau grupurile bogate au destule vaccinuri, în timp ce cele sărace - nu.
Șeful executivului nepalez a cerut comunității internaționale să furnizeze națiunii sale aproape 40 de milioane de doze de vaccin pentru a combate noul val de infecții care a copleșit spitalele.
Vezi și: Brazilia. Țara în care COVID-19 provoacă peste 30% din decese (FOTO)
Țara cu aproape 30 de milioane de locuitori a primit până acum puțin peste trei milioane de doze din diverse surse, iar Beijingul a promis încă un milion.
De la începutul pandemiei, în Nepal s-au infectat cu virusul COVID-19 peste 553 de mii de persoane, iar 7.163 și-au pierdut viața.