În centrul capitalei a fost instalată o sculptură de fier, dedicată persoanelor cu HIV

În centrul capitalei a fost instalată o sculptură de fier, dedicată persoanelor cu HIV

În centrul capitalei a fost instalată o sculptură din fier. Obiectul de artă simbolizează sfârșitul epocii de disperare, stigmatizare și discriminare în legătură cu HIV. Scopul acestei sculpturi este de a atrage atenția publicului asupra problemei prevenirii HIV și de a arăta că persoanele care trăiesc cu HIV pot duce o viață normală, pot avea copii sănătoși, pot întemeia familii și pot contribui la dezvoltarea societății.

Obiectul reprezintă un cuplu discordant în care soțul este HIV-negativ și soția este seropozitivă. Aceștia sunt părinții unui copil HIV-negativ și așteaptă un alt copil perfect sănătos. Potrivit reprezentanților inițiativei, acest lucru este posibil datorită faptului că ea primește tratament antiretroviral, are încărcătură virală nedetectabilă și nu poate transmite infecția cu HIV. 

„Lupta cu epidemia HIV/SIDA este una continuă și, deși am dori să avem rezultate mai bune, oricum ne bucură faptul că astăzi este posibil ca părinții seropozitivi sau cuplurile discordante să aibă copii sănătoși și să ducă o viață absolut normală, în rând cu ceilalți din jur”, a declarat coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climaşevschi.

Publicitate

În Republica Moldova testarea la HIV și tratamentul antiretroviral sunt disponibile gratuit.

„Tehnologiile moderne care se încadrează într-o pastilă permit persoanelor care trăiesc cu HIV să trăiască până la o vârstă înaintată, să creeze familii cu persoane HIV-negative și să aibă copii sănătoși. Pentru aceasta este necesar ca testarea HIV să fie disponibilă pentru toate categoriile de cetățeni, iar o persoană care află despre diagnosticul său să înceapă imediat să ia tratament special. Doar așa putem opri epidemia SIDA!", a conclus directorul general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, Ruslan Poverga.

Acest eveniment a avut loc în cadrul campaniei naționale, prilejuite Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, (N=N) „Nedetectabil = Netransmisibil”.

În Moldova, în anul 2020, au fost înregistrate 674 de cazuri de infectare cu HIV. Cu toate acestea, potrivit experților, numărul real al persoanelor seropozitive din țară este de 14.500 de persoane. Aceasta înseamnă că jumătate dintre pacienți nu știu de statutul lor.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal