
„Chișinău-Gaz”: Milioanele din conductele subterane de gaze – în conturile firmelor afiliate unor foști și actuali șefi și angajați (ZdG)
În ultimii ani, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale SRL „Chișinău-Gaz”, cea mai importantă subdiviziune a SA „Moldovagaz”, a acumulat venituri modeste, din cauza activităților auxiliare nereglementate. Deși întreprinderea are capacitate deplină de execuție, având birou de proiectare și secție de montare, lucrările care ar trebui efectuate în exclusivitate de SRL „Chișinău-Gaz”, conform reglementărilor stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, au ajuns să fie efectuate de agenți economici privați, scrie Ziarul de Gardă. Mai mult, firme afiliate persoanelor care au deținut funcții de conducere în cadrul „Chișinău-Gaz” sau care au avut sau au legături directe cu cei din cadrul întreprinderii câștigă zeci de milioane de lei din realizarea proiectelor de montare a conductelor de gaze.
・
Agenții economici care au activat sau mai activează în cadrul SRL „Chișinău-Gaz” nu văd o problemă în faptul că firmele lor sau afiliate lor realizează proiecte de milioane de lei, care ar fi putut fi implementate de operatorul sistemului de distribuție. În opinia experților în energetică însă, faptul că firme afiliate lucrătorilor din cadrul companiei reglementate prestează servicii precum cele ale companiei reglementate trezește suspiciuni și că, în mod normal, asemenea situații ar trebui să fie investigate de Consiliului Concurenței, dar și de acționarii companiei, inclusiv de Guvern, întrucât astfel de acțiuni îi defavorizează.
Până în aprilie 2019, Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea gazelor naturale, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în energetică (ANRE), stipula că proiectarea şi montarea instalației de racordare se efectua de către operatorul de rețea sau de către alte persoane care deţin licența respectivă, eliberată în condiţiile legii, la alegerea solicitantului, potenţial consumator final. Ulterior, ANRE a aprobat un alt regulament, astfel încât proiectarea şi executarea instalației de racordare se efectuează, la cererea solicitantului, de operatorul de sistem, însă solicitantul este în drept să angajeze o altă persoană pentru proiectarea și executarea instalației de racordare. La racordarea la rețeaua de gaze naturale, oficial, „Chișinău-Gaz” pune la dispoziția potențialului consumator final patru servicii – proiectarea, executarea, recepția instalației de racordare și punerea sub presiune a instalației de utilizare. În realitate, primele două activități aduc mai puțini bani în visteria SRL „Chișinău-Gaz”. În schimb, agenți economici privați, în special cei care au conexiuni cu operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale, câștigă anual zeci de milioane de lei din realizarea proiectelor de montare a conductelor de gaze.
Firma unor foști șefi de la „Chișinău-Gaz”, administrată de cumnați
Una dintre firmele care, de peste zece ani, realizează proiecte de montare a conductelor de gaze de zeci de milioane de lei este SRL „Gazoduct-GTN”, în spatele căreia stau persoane care au deținut funcții de conducere în cadrul „Chișinău-Gaz”. Compania a fost înregistrată în ianuarie 2006, iar din 2009 efectuează lucrări de montare a conductelor de gaze, an în care Alexandr Arabadji era promovat în funcția de inginer-șef al SRL „Chișinău-Gaz”, iar Ion Burdiumov – în cea de șef al Direcției conducte subterane și gazificare. Numirile celor doi s-au făcut pe când la conducerea instituției se afla Constantin Cuiumju, persoană de încredere al fostului director al SA „Moldovagaz”, Alexandr Gusev, aflat acum în căutare. În trecut, ambii au fost vizați în dosare de corupție și spălare de bani. În 2011, Alexandr Arabadji, alături de Alexandru Gusev, președintele de atunci al SA „Moldovagaz”, și Constantin Cuiumju, fostul șef al SRL „Chișinău-Gaz, a fost decorat de Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, „pentru aportul deosebit depus în construcţia şi renovarea mai multor lăcașuri de cult”.
Alexandr Arabadji recunoaște că firma a aparținut cumnatului său, dar susține că nu a avut și nu are vreo tangență cu ea. Partenerul său de afaceri, Ion Burdiumov, îl contrazice și recunoaște că Vladimir Calîn a figurat formal în calitate de administrator al SRL „Gazoduct-GTN”.
În opinia lui Victor Parlicov, expert în energetică de la IDIS Viitorul, în trecut director al ANRE, faptul că firme afiliate lucrătorilor din cadrul companiei reglementate prestează servicii precum cele ale companiei reglementate trezește suspiciuni. Conform expertului, în mod normal, asemenea situații ar trebui gestionate în primul rând de conducerea și acționarii întreprinderii reglementate (în cazul dat, Chișinău-Gaz și Moldovagaz), întrucât asemenea acțiuni ar putea aduce daune companiilor respective.
Citește materialul integral pe Ziarul de Gardă.