Noi cursuri pentru elevi și profesori, dar și o seră experimentală cu irigare - modernizări din bani europeni la Școala Profesională din Bubuieci (VIDEO)

Noi cursuri pentru elevi și profesori, dar și o seră experimentală cu irigare - modernizări din bani europeni la Școala Profesională din Bubuieci (VIDEO)

Oportunitățile oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova ne-au adus la o nouă instituție de învățământ profesional tehnic agricol – Școala profesională din Bubuieci. Instituția a beneficiat de suportul Uniunii Europene pentru modernizarea sistemului și mediului educațional prin proiectul „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova”, implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA și Donau Soja.

„Școala Profesională, în cadrul proiectului DeVRAM a beneficiat de sistemul de irigare, care se axează pe două aspecte, prin picurare și aspersiune. Este un sistem de irigare computerizat, dar și aceste mese rulante deasemenea cu suportul proiectului uniunii Europene DeVRAM. Și totodată au fost lansate și două cursuri despre instruirea adulților, unde instituția a beneficiat de un robot de bucătărie și un aparat de pregătit la aburi. Ceea ce ține de formările cadrelor didactice, aici cresc competențele profesionale ale elevilor și eu vreau să mai menționez că se observă și schimbarea de atitudine, atât ale cadrelor didactice, cât și ale beneficiarilor.”

Zinaida Sajin, director Școala Profesională din Bubuieci

Autor:

Publicitate
...

Prin intermediul proiectului a fost dat startul primului curs de formare continuă în domeniul bucătăriei vegane și vegetariene, tendință despre care auzim tot mai des în ultimii ani. Instruirea și dezvoltarea continuă, pe tot parcursul vieții, a cadrele didactice din instituțiile de învățământ profesional tehnic agricol, le-a adus competențe și abilități noi de predare, evaluare și relaționare cu elevii.

„Elevii în primul rând în au văzut pentru prima oară aceste utilaje au rămas plăcut surprinși deoarece... noi de fapt avem utilaje, dar acestea sunt mai performante, mai moderne și foarte calitative, nu riscă să se strice sau să se traumeze. De fapt ei mai ușor au învățat să le manipuleze decât noi, deoarece este generația IT, generația tehnologiilor, îi va ajuta să se integreze mai ușor la viitoarele locuri de muncă.”

Mariana Railean, maestru intructor, meseria cofetar

Autor:

Mai nou, elevii studiază și cursuri precum: „Bazele nutriției” sau „Inițierea afacerii în creșterea plantelor decorative și designului floral”, despre care au un feedback foarte bun. Astfel, aportul acestor cursuri la dezvoltarea elevilor, precum și susținerea proiectelor UE ne dau siguranța că zonele rurale au viitor și se pot dezvolta, mizând pe viitorii profesioniști în domeniul agricol.

...

„Astăzi am făcut compoziția din mai multe plante care se asociază foarte bine împreună: petunii, mușcată, tenerarii, din mai multe plante, mi-au ușurat foarte mult munca pe care o fac aici. Atâta timp cât plantele se udă automat, eu liber pot să plec în seră să fac altă treabă, să plec să fac o compoziție, să plantez, să transplantez – asta foarte mult m-a bucurat. Vreau să devin floristă și să am propria afacere cu flori. Aici am învățat tot ce este legat de plante, de flori – asta foarte mult m-a ajutat.”

Irina Boran, elevă la specialitatea Floricultură

Autor:

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal