
Maia Sandu anunță despre anularea decretului prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău
Decretul fostului Președinte, Igor Dodon, prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a fost anulat de Maia Sandu. Anunțul a fost făcut de șefa statului, pe pagina sa de Facebook. Potrivit președintei, Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.
・
„CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate. Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate și să pedepsească hoții. Curățarea sistemului este primul pas spre o justiție independentă și dreaptă”, a spus Maia Sandu.
AGORA precizează că pe 28 iulie 2020, Vladislav Clima a fost desemnat președinte al Curții de Apel Chișinău. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.
Vladislav Clima este judecător din 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, ajunge judecător la CA Chișinău. La 25 mai 2019, Clima a fost ales președintele Asociației Judecătorilor la adunarea generală a judecătorilor.
Clima a activat anterior în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ciocana. Acesta este fiul lui Nicolae Clima, fost judecător la CSJ și fost președinte al CSM.
AGORA amintește că hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care au fost anulate alegerile locale din 2018, în urma cărora Andrei Năstase a fost ales primar de Chișinău, a fost casată integral de Curtea de Apel. Astfel, alegerile locale de anul trecut au fost declarate legale.
În iunie 2019, ministrul de atunci al Afacerilor Interne Andrei Năstase a solicitat Procuraturii Generale intentarea unei cauze penale pe numele lui Vladislav Clima în cazul deciziei, pronunțate încă în 2016, privind încasarea celor 700 de mii de dolari de la o companie din Panama, în folosul unei întreprinderi care, spunea Năstase, nu este altceva decât o companie cu legături strânse cu Metal Feros.