În anul de referință, instanţele de judecată au examinat 205 fapte în procedură simplificată. Astfel, din 238 de cazuri de condamnare, 201 de inculpaţi şi-au recunoscut vina în cele comise, ceea ce constituie circa 84% din fapte. Asta o arată datele unui studiu elaborat de Centrul Național Anticorupție.
Potrivit autorilor studiului, în aceste cazuri, instanțele de fond au examinat cauzele în procedura specială pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală și în baza acordului de recunoaștere a vinovăție.
Respectiv, în cazul a 38 de fapte (16%), persoanele care au primit sentințe de condamnare au pledat nevinovate în fața instanțelor de judecată. Comparativ cu anul 2019, numărul cazurilor de judecare a dosarelor pe infracțiunile de corupție în procedura simplificată a crescut cu 10%.
Totodată, au fost înregistrate trei cazuri în care inculpații au recunoscut vina, iar în urma examinării dosarelor penale și audierii părților, instanțele de judecată au decis încetarea proceselor penale.
În unul dintre aceste cazuri, persoana vinovată de comiterea actului de corupție a fost atrasă la răspundere administrativă, fiindu-i aplicată amendă contravențională în valoare de 7.500 de lei, iar celelalte 2 cazuri fiind încetate în legătură cu expirarea termenului de prescripție penală.
Datele se conțin în Analiza Statistică, privind sentințele adoptate de către instanțele judecătorești în anul 2020 pe cauzele penale pentru faptele de corupție și cele conexe corupției, elaborat de CNA.
Vezi și aceste știri

În Republica Moldova, corupția încalcă drepturile omului în 30% din cazuri. Ce recomandări au specialiștii (STUDIU)

Fiecare a doua persoană care a comis acte de corupţie este privată de dreptul de a ocupa o anumită funcţie

Doar patru condamnări la închisoare cu executare pe fapte de corupție au fost pronunțate în 2020
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
