Moldovenii, cu încredere tot mai mare în serviciile fiscale electronice. Câte declarații cu privire la impozitul pe venit au fost depuse în anul 2020

Moldovenii, cu încredere tot mai mare în serviciile fiscale electronice. Câte declarații cu privire la impozitul pe venit au fost depuse în anul 2020

Pentru perioada fiscală 2020, subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat au recepționat peste 176 de mii de declarații cu privire la impozitul pe venit depuse de persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, cu peste 13 mii de declarații mai mult (sau cu 8%) comparativ cu anul 2019. Totodată, agenții economici au depus în jur de 102 mii de declarații cu privire la impozitul pe venit, în creștere cu aproape trei mii de declarații, față de anul 2019.

Ponderea declarațiilor prezentate utilizând serviciile electronice din totalul declarațiilor prezentate pentru perioada fiscală 2020 constituie 56,3 % în cazul agenților economici, și 87,6% - persoane fizice - cetățeni. Astfel, se constată faptul că, metodele automatizate de raportare electronică se bucură de o tot mai largă utilizare în rândul contribuabililor.

Potrivit datelor prezentate de către serviciul fiscal, contribuabilii persoane fizice – cetățeni, au obținut venituri în valoare de 71,6 miliarde de lei, pentru anul 2020, a constituit 71,6 miliarde de lei. Această sumă totală a fost declarată de către 1,18 milioane persoane, iar impozitul pe venit reținut a constituit 5 miliarde de lei.

Publicitate

Citește și: Câți milionari avem în Republica Moldova? Cel mai tânăr are 18 ani, iar cel mai în vârstă - 97 de ani

În totalitatea veniturilor obținute de către persoanele fizice cetățeni, predomină veniturile sub formă de plăți salariale (78 %), urmate de veniturile obținute din dividende (10%) și veniturile obținute din transmiterea în posesie și/sau folosință a proprietății imobiliare și mobiliare, cu excepția terenurilor agricole (3,%).

În ceea ce privește agenții economici, pentru perioada anului 2020, s-au înregistrat total venituri în sumă de aproape 398 de miliarde de lei și total cheltuieli în sumă de  cca 372 de miliarde  de lei. Comparativ cu anul 2019 veniturile sunt în diminuare cu 35,8 miliarde de lei, iar cheltuielile au scăzut cu 28,8 miliarde lei. Impozitul pe venit declarat de către agenții economici, pentru perioada 2020, a constituit 3,76 miliarde lei, fiind în scădere cu 0,5 miliarde lei față de perioada anului 2019.

Conform datelor din Declarația cu privire la impozitul pe venit, principalele ramuri ale economiei naționale care au înregistrat impozit pe venit calculat au fost: comerțul, industria prelucrătoare, construcţiile, activităţile financiare şi de asigurări, dar și domeniul de tehnologii informaționale și comunicații.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal