Astăzi marcăm  Ziua Nistrului. Curiozități despre fluviul care asigură cu apă 99% din populația capitalei

Astăzi marcăm Ziua Nistrului. Curiozități despre fluviul care asigură cu apă 99% din populația capitalei

În ultima duminică din luna mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Nistrului,  eveniment prin care se accentuează importanța fluviului Nistru ca principala arteră acvatică a Republicii Moldova. Bazinul hidrografic Nistru are o importanță socială, istorică-culturală, dar şi un rol vital în asigurarea cu apă calitativă a necesităților în agricultură, industrie, în menținerea balanței ecologice şi în general în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

Resursele de apă ale bazinului Nistru în limitele teritoriului Republicii Moldova sînt evaluate la 10 700 mil. m3, din acest volum, mai puțin de 30% se formează pe teritoriul țării. Astfel, Nistru alimentează cu apă potabilă circa 80% din populația țării şi 99% din populația mun. Chişinău.

 Nistrul își are  izvorul în munții Carpați, o lungime totală de 1350 km și suprafața totală de 72,1 mii km2, dintre care, pe teritoriul R. Moldova, lungimea cursului de apă constituie 142,5 km și ocupă o suprafață de 19,2 mii km2 sau 26,5 % din teritoriul total al bazinului. 

Publicitate

 Fluviul prezintă o importanță considerabilă din punct de vedere transfrontalier, fapt confirmat prin Convenția de la Helsinki privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaționale.

 Bazinul fluviului Nistru constituie un patrimoniu natural unic, un ecosistem caracterizat printr-o biodiversitate bogată, care determină existența unor zone umede de importanță internațională, protejate de legislația națională și instrumentele internaționale, inclusiv prin Convenția Ramsar asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.

 În scopul îmbunătățirii calității apei și gestionării durabile și eficiente a bazinului fluviului Nistru, a fost aprobat Planul de gestionare a districtului hidrografic Nistru (Hotărîrea Guvernului nr.814/2017), prin care s-a realizat un pas important spre implementarea principiului bazinal de gestionare. La moment este inițiată elaborarea ciclului II al Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru.

 În prezent, devine tot mai evident necesitatea de a întreprinde toate acțiunile pentru protecția fluviului Nistru, pentru a asigura gestionarea durabilă a acestuia și a unor ape curate și mediu nepoluat în viitor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal