Epopeea mașinilor de lux pentru misiunile diplomatice a ajuns la Curtea de Conturi. Ce nereguli au fost depistate în rapoartele Ministerului de Externe (VIDEO)

Epopeea mașinilor de lux pentru misiunile diplomatice a ajuns la Curtea de Conturi. Ce nereguli au fost depistate în rapoartele Ministerului de Externe (VIDEO)

Auditul Curții de Conturi denotă că, în anul 2020,  patru misiuni diplomatice și oficii consulare au procurat cinci mijloace noi de transport în valoare de 3,6 milioane de lei. Potrivit raportului Curții de Conturi, achitarea în avans pentru procurarea a trei automobile a determinat majorarea creanțelor cu 2,2 milioane de lei, situația aceasta cauzând și imobilizarea resurselor financiare pe un termen nederminat. 

Totodată, aceste achiziții nu au fost planificate la începutul anului, fiind realizate în urma acumulării de economii pe alte linii bugetare.

Trei instituții au vândut trei mijloace de transport, iar din aceste vânzări au fost obținute venituri în sumă de 106,7 mii de lei. Potrivit Curții de Conturi, în raportul financiar au fost reflectate doar 52 de mii de lei. 

Publicitate

Pe marginea acestui raport, membrii Curții de Conturil au avut unele întrebări față de reprezentanții Ministerului de Externe. 

„Cum evaluați dumneavoastră, ca și instituție, necesitățile de procurări de mijloace de transport și care sunt grupurile țintă de mijloace de transport pe care vreți să le procurați? Vorbim despre autoturisme sedan, de o anumită categorie, superioară sau medie, vorbim de autoturisme care sunt de teren? Noi vedem de la o țară la alta, că undeva se procură mijloace de transport într-o categorie de confort, în altele o altă categorie. Vreau să înțeleg raționamentul după care vă ghidați”, a întrebat membrul Curții de Conturi Petru Rotaru.

„Autoturismele care s-au procurat de-a lungul anilor, practica generală care era: se cumpăra un autoturism pentru ambasadă când se deschidea. Cu timpul, autoturismul numărul 1 devenea numărul 2 și peste cinci-șapte ani se procura unul nou. Toate achizițiile pe parcursul anilor, să le numim sporadice, unde puteam acolo cumpăram. Noi am ajuns în situația în care o jumătate din autoturismele pe care le dețin ambasadele  sunt autoturisme de peste șapte ani cu grad de uzură chiar și fizică, destul de avansat”, a declarat Secretarul General al Ministerului de Externe, Eugeniu Revenco.

Anterior, o investigație a jurnaliștilor portalului moldovacurata.md a scos la iveală faptul că, în 2020, au fost cheltuite 3,5 milioane de lei pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice din Franța, Spania, Turcia și Statele Unite ale Americii. Autoritățile afirmă că achizițiile erau necesare pentru reînnoirea parcului auto și dau asigurări că nu ar fi fost cheltuite resurse financiare suplimentare, iar banii ar proveni din economii. 

...

Cel mai scump automobil a fost cel procurat de Ambasada Republicii Moldova în Franța, în valoare de 853,1 mii de lei. Potrivit moldovacurata.md, pe lângă noua achiziție, în garajul Ambasadei de la Paris mai sunt un Mercedes E-200, procurat în 2014 cu o valoare de circa 695 de mii de lei și un Wolkswagen Caravelle, procurat în 2012 cu suma de circa 480 de mii de lei. Din cele cinci mașini recent procurate, cel mai puțin a costat autoturismul cumpărat de Ambasada în Statele Unite ale Americii - 613,1 mii de lei. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal