CEC a inițiat procedura contravențională față de cinci partide care nu au prezentat rapoartele financiare

CEC a inițiat procedura contravențională față de cinci partide care nu au prezentat rapoartele financiare

CEC a examinat rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2020. Astfel, din cele 50 de partide politice și alte organizații social-politice înregistrate în Registrul de stat al persoanelor juridice care aveau obligativitatea de a prezenta rapoartele financiare pentru anul 2020, 41 s-au încadrat în termenul legal, patru au depus raportul peste termenul limită, iar alte cinci nu și-au onorat obligația de a depune rapoartele la CEC. 

CEC a constatat că nu au fost prezentate rapoartele privind gestiunea financiară a partidului de către: Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, Partidul Politic „Renaștere”, Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”. Astfel, CEC urmează să inițieze procedura contravențională față de aceste entități.

Totodată, în procesul de examinare a rapoartelor, au fost depistate un șir de neconformități privind informația prezentată. În acest context, CEC a atenționat unele partidele politice asupra obligației de a completa și prezenta raportul privind gestiunea financiară în corespundere cu dispozițiile din lege și să prezinte, în termen de cinci zile, informațiile lipsă sau raportul corectat.

Publicitate

Atenționarea se referă la 27 de formațiuni: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Politic „Șor”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Social Democrat, Partidul Politic Partidul Stînga Europeană, Partidul Politic Partidul Unității Naționale, Partidul Politic „Pro Moldova”, Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Popular Democrat din Moldova, Partidul European, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Național Liberal, Partidul Popular Românesc, Partidul Politic „PATRIA”,  Uniunea Creștin-Socială din Moldova, Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Politic „Partidul Nostru”, Partidul Popular „Democrația Acasă”, Partidul Acțiunea Democratică, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда”, Partidul Politic „Noi”, Partidul Verde Ecologist, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Popular European din Moldova, Partidul Politic „Voința Poporului”.

Potrivit Codului Contravențional, neprezentarea de către partidele politice a rapoartelor privind gestiunea lor financiară în termenul şi formatul stabilite de către Comisia Electorală Centrală, inclusiv prezentarea unor date incomplete în raport, se sancţionează cu amendă de la 9.000 la 15.000 de lei, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal