Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu recomandă ajustarea cadrului legal în privința implicării copiilor în campaniile electorale. Aceasta susține că legislația în vigoare conține norme cu caracter general care pot fi ușor interpretate și în consecință ar permite concurenților electorali să implice copii în cadrul campaniilor electorali.
Avocata Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu recomandă ajustarea cadrului legal în privința implicării copiilor în campaniile electorale. Aceasta susține că legislația în vigoare conține norme cu caracter general care pot fi ușor interpretate și în consecință ar permite concurenților electorali să implice copii în cadrul campaniilor electorali.
„Copii sunt folosiți pentru dividende politice, pentru a sensibiliza populația, votanții lor, sunt priviți ca niște persoane pasive”, a declarat Bănărescu, care a precizat că a monitorizat folosirea imaginii copiilor în cadrul campaniei electorale din 2020, unde a depistat mai multe abateri.
„Aceste poze cu copii au fost însăși difuzate de concurenții electorali, nu se limitau doar la poze dar și erau diseminate, am găsit copii cu fețele deschise, cu fețele neblurate, pe care îi putem identifica. Avem și câteva cazuri de utilizare a copiilor ca forțe de muncă în repartizarea materialelor electorale”, a menționat Bănărescu.
În același timp, instituția a anunțat că a realizat un sondaj referitor la participarea copiilor în cadrul campaniilor electorale, pe un eșantion de 407 copii, în perioada 1- 18 martie.
„În mare parte copii cunosc despre un proces electoral de la școală, de acasă sau din sursele media. De aici vine și concluzia despre necesitatea de a le livra prin sursele media informații accesibile, depline și veridice”, a precizat reprezentanta instituției, Ana Cereteu-Verdeș.
Potrivit avocatului poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu, legislația națională ar trebuie să fie armonizată cu cea internațională, întrucât unele prevederi nu sunt definite iar altele nu conțin sancțiuni în cazul în care ar fi încălcate.
„Completarea Codului Educației, întrucât conține o normă generală privind interzicerea implicării copiilor în propaganda electorală, fără a fi definită această noțiune în codul electoral, de rând cu introducerea unor norme care ar reglementa accesul concurenților electorali în instituțiile de educație pentru a face agitație electorală”, a spus Maia Bănărescu.
Vezi și aceste știri

Maia Bănărescu ar putea îndeplini funcțiile Ombudsmanului, până la numirea unui noi Avocat al Poporului

Un cod de conduită, în pragul alegerilor anticipate. Avocatul poporului îndeamnă partidele să nu folosească imaginea minorilor în campanie

Mâncare puțină, saltele murdare și abuz. Condițiile de detenție ale minorilor de la Penitenciarul Goian, depistate de avocatul poporului
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
