Ajunși la Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole (CEHTA) din Țaul, Dondușeni zici că ai nimerit într-un mare laborator de producție și cercetare, modern și superatractiv. Mai multe proiecte europene au adus modernizări ale instituției de învățământ, perfecționări ale cadrelor didactice, noi curricule de studii și o nouă bază tehnico-materială. Viitorii agronomi ai țării susțin cu încrederea dezvoltarea localităților rurale și se bucură din plin de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană.
„Principalul beneficiar al proiectului sunt elevii noștri. Ei au cunoscut marea schimbare, prin implicare de facto la activitățile și evenimentele pe care le-am avut cu acest proiect. Este vorba despre susținerea colegilor mei ca ei să elaboreze un nou plan de învățământ și toată curricula, dar nu vorbesc despre mentoratul la care au fost parte un agent economic și un cadru didactic de aici din instituție pentru ca ulterior, lecțiile practice să devină foarte și foarte atractive, în parteneriat dezvoltate și cu o relevanță mai deosebită pentru formarea abilităților elevilor noștri”.
Ludmila Iurcișin, director adjunct CEHTA, Țaul
Instituția, reprezentată de 23 de elevi, a participat la cea mai mare expoziție de profil din țară – Farmer 2019 – unde au avut șansa de a comunica direct cu mediul economic agricol. Una dintre elevele Centrului de Excelență, în urma activității de cercetare pe care a desfășurat-o la orele practice pe lotul experimental de soia, a avut parte de vizite de studiu peste hotare și a fost desemnată drept Ambassador Soya.
„Agenții economici care au obținut deja un succes m-au făcut să gândesc: de ce nu pot și eu obține aceasta? Anume cu proiectul DevRAM, la care am apelat, au fost foarte multe schimbări și aceste schimbări (sunt sensibile – tăiem) le putem vedea, deoarece anume aceste întâlniri cu agenții economici, în teritoriu, ieșire în practică ne fac mai convinși în ceea ce facem.”
Lilia Bejan, elevă an III la specialitatea Legumicultură și Pomicultură
Serele doldora de roadă, livezile în floare, via aliniată perfect și laboratoarele mișunând de elevi dornici de carte – toate sunt perspectiva zonelor rurale pe care proiectele Uniunii Europene au oferit-o învățământului profesional tehnic agricol din țară. Tot grație proiectului DevRAM au fost puse bazele cursului de Agricultură Ecologică – o cerință tot mai frecventă a societății.
„Noi vedem noi tehnologii pe care putem să le implementăm în dezvoltarea durabilă a agriculturii noastre și totodată crearea sau producerea de produse ecologice, din punct de vedere a siguranței alimentare. Este foarte important să educăm tânăra generație în acest domeniu, să cunoască tehnologiile și tendințele.”
Mariana Țurcan, șef catedră Discipline de specialitate și profesoară de chimie
P.
Vezi și aceste știri

Centrul de Excelenţă în Servicii şi Prelucrarea Alimentelor din Bălți, modernizat cu suportul Uniunii Europene (VIDEO)

Serviciul de gestionare a deșeurilor din Sipoteni, Călărași este modernizat cu suportul Uniunii Europene

Circa o sută de proiecte de bună guvernare sunt implementate în țară cu suportul Uniunii Europene

Costume populare, brodate computerizat într-un atelier de la Ungheni sau cum meșteșugăritul se dezvoltă cu suportul UE (VIDEO)

Agricultură modernizată în raionul Rîșcani, terapie prin zumzăit în Dondușeni și medicină performantă la Drochia - antreprenorii din zonele rurale se dezvoltă cu susținerea UE (VIDEO)
