Ambasadoarea Suediei în RM, Anna Lyberg: „Tekwill este o călătorie plină de satisfacții și inspirație. Sunt încântată să fac parte din această călătorie” (INTERVIU)

Ambasadoarea Suediei în RM, Anna Lyberg: „Tekwill este o călătorie plină de satisfacții și inspirație. Sunt încântată să fac parte din această călătorie” (INTERVIU)

Acum câțiva ani, împreună cu USAID Moldova, Suedia și-a unit eforturile pentru a crea și dezvolta o inițiativă vizionară în Moldova - TEKWILL! Proiectul a luat naștere grație unui parteneriat dintre sectorul privat și mediul academic, unde prioritățile strategice ale donatorilor au fost incorporate. La 4 ani de la lansare, în jur de 75 de mii de persoane au beneficiat de activitățile desfășurate de TEKWILL, jumătate dintre acestea fiind fete și femei. Despre inițiativa care le ajută să-și îmbunătățească viața și condițiile de trai, despre extinderea activităților și proiectelor TEKWILL în regiuni, promovarea digitalizării și rezultatele obținute am discutat într-un interviu cu Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Dna ambasadoare, vă mulțumesc pentru discuția care va urma. Haideți să pornim de la motivație: de ce a ales Suedia să sprijine domeniul IT din Republica Moldova?

Vă mulțumim pentru această oportunitate de a împărtăși opinia Suediei cu privire la sectorul IT din Republica Moldova și, în special, despre Tekwill. Suedia susține sectorul IT din Moldova, deoarece unul dintre principalele obiective ale cooperării pentru dezvoltare este promovarea dezvoltării economice. Sectorul IT este, în mod clar, o zonă cu mare potențial în Moldova și una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere din țară și, nu în ultimul rând, cel mai mare angajator al tinerilor. Suntem foarte mândri că suntem partener al Tekwill. Stabilirea unui parteneriat cu USAID a fost o oportunitate bună pentru a valorifica experiența celor două țări în sprijinul sectorului IT din Moldova.

Publicitate

În ce mod suportul oferit sectorului IT se încadrează în activitatea cooperării pentru dezvoltarea Suediei?

Suportul acordat de Suedia este conturat într-o strategie care pune accent clar pe reformele din trei domenii principale: promovarea democrației, buna guvernare, drepturile omului; promovarea dezvoltării economice și promovarea protecției mediului. În toate aceste domenii, Moldova beneficiază de sprijin încă de la începutul anilor ’90.

„Sectorul IT din Moldova contribuie la creșterea economică a țării și crearea de noi locuri de muncă, iar noi vedem că acest domeniu are un mare potențial de creștere și de a avea un impact pozitiv mult mai mare pentru întreaga țară.”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova

Autor:

Sectorul IT devine din ce în ce mai atractiv pentru tineri, de aceea, ne concentrăm, în prezent, pe eliminarea limitărilor geografice prin extinderea rețelei de centre de excelență TIC dincolo de Chișinău. Tekwill din Bălți și Comrat și Startup City Cahul, finanțat de UE, vor deveni centre IT regionale care vor educa și stimula o nouă generație de inventatori și antreprenori. De asemenea, încurajăm fetele și femeile să urmeze o carieră în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) pentru a-și valorifica potențialul.

Suedia are exemple și povești de succes în ce privește domeniul IT. Ce exemple pot servi ca sursă de inspirație, învățare și schimb de experiență pentru sectorul IT din Moldova?

Fiind o țară relativ mică, Suedia are o lungă tradiție de a fi deschisă comerțului internațional, influențelor noi și relațiilor externe. Cred că aceasta vine cu o curiozitate și deschidere pentru idei noi, tendințe și tehnologii. Poate că acesta este elementul comun al țărilor noastre. Succesul Suediei, în ce privește economia digitalizată poate fi explicat, parțial prin investiții în infrastructura digitală și un cadru de reglementare de susținere care a creat un mediu ideal pentru inovație.

Astăzi, nu numai capitala Suediei, ci și alte câteva orașe care au ecosisteme de start-upuri, oferă mediul potrivit pentru inovații și soluții IT. Acest lucru creează viziuni și oportunități pentru generațiile mai tinere, care ar putea găsi o viitoare carieră în domeniu.

Se zice că „Tekwill este cartea de vizită a sectorului IT din Moldova”. Care este părerea Dvs.?

Sunt de acord cu această afirmație. Tekwill a devenit centrul ecosistemului IT moldovenesc care leagă mulți actori diferiți, unde mințile inovatoare se întâlnesc și unde ideile pot fi realizate.

Ce așteptări aveți de la acest domeniu pentru următorii ani?

Industria IT din Moldova a cunoscut o creștere rapidă în ultimii ani și a devenit unul dintre cele mai dinamice și competitive sectoare ale economiei moldovenești. Cred că sectorul va crește mai puternic și că vor fi create multe locuri de muncă bine plătite și interesante, ceea ce va face ca viitorul în Moldova să fie mult mai atractiv pentru tineri. 

Vă rugăm să împărtășiți o amintire, două, dintre cele mai bune amintiri legate de proiectul Tekwill.

Am amintiri foarte dragi legate de numeroasele mele vizite la Tekwill și de la participarea la diferite inițiative, cum ar fi Tekwill Academy Kids și programul de robotică.  Unul dintre primele mele angajamente, când abia ajunsesem în Moldova, în calitate de ambasadoare a Suediei, a fost să vorbesc la un eveniment din cadrul programului Girls Go IT din Moldova, iar de atunci am întâlnit atât de multe fete și femei talentate în Moldova și nu doar în sectorul IT.

„În domeniul IT, atât în Moldova, cât și în Suedia dar și în multe alte țări este încă foarte dominat de bărbați, de aceea, este important să avem modele feminine. Femeile din IT au un rol important în sprijinirea și inspirarea fetelor și a femeilor tinere. Există deja multe astfel de modele în Moldova. Tekwill este o călătorie plină de satisfacții și inspirație. Sunt încântată să fac parte din această călătorie.”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova

Autor:

Despre TEKWILL 

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT. TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”!

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal