Cum a ajuns Belarusul din cea mai europenizată republică sovietică, „ultima dictatură” a Europei

Cum a ajuns Belarusul din cea mai europenizată republică sovietică, „ultima dictatură” a Europei
Alexandr Lukașenko - 1994. sursa: TASS

La 23 mai 2021, „ultimul dictator” al Europei a șocat comunitatea internațională, atunci când a dat ordin să fie adus la sol un avion de linie comercială, pentru a-l aresta pe jurnalistul de opoziție Roman Protasevici. Actul a atras câteva sancțiuni din partea Uniunii Europene  și a adus din nou în centrul atenției situația din Belarus. Felul în care această țară, puternic europenizată cândva, una dintre cele mai prospere republici sovietice, a ajuns „ultima dictatură” din Europa, ne-a sugerat să realizăm o incursiune în istorie, pentru a ne reaminti și înțelege, cum un președinte de kolhoz a ajuns să fie dictatorul care conduce Belarusul mai bine de 27 de ani.

Lukașenko, luptătorul anticorupție și pro-democrație

Născut la 30 august 1954, într-o familie săracă, Lukașenko a urcat pe treptele puterii, după ce a profitat mai curând de oportunitățile apărute în cale, decât de capacitățile sale în materie de politică și strategie. Atras de timpuriu de o carieră în politică, tânărul absolvent al Institutului Pedagogic din Moghilev, care trebuia să fie profesor de istorie, a devenit membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Datorită acestui fapt, în prima jumătate a anilor 80, acesta a fost președinte al colhozului ”Udarnik” din raionul Shklov. 

Din 1985 și până la destrămarea URSS, Lukașenko a fost unul dintre susținătorii reformelor lui Gorbaciov. În 1990, a devenit deputat în Sovietul Suprem de la Minsk unde s-a remarcat prin faptul că a fost singurul parlamentar din Belarus care a votat împotriva destrămării Uniunii Sovietice.

Dornic să ajungă la putere, tânărul parlamentar al Belarusului independent s-a promovat în perioada anilor 1990 – 1994, drept unul dintre cei mai mari luptători împotriva corupției, fiind ales în calitate de președinte al Comisei parlamentare de profil. Din această postură, în toamna lui 1993, Lukașenko va lansa un șir de acuzații în adresa a 70 de oficiali înalți din conducerea statului, inclusiv președintele și premierul țării, acuzându-i de deturnare de fonduri în scopuri personale. 

Deși acuzațiile aduse nu au fost niciodată dovedite în justiție, președintele de atunci, Stanislav Șușkevici și-a dat demisia. Acest eveniment a fost urmat de alegerile prezidențiale din 1994. În calitate de candidat independent, Alexandr Lukașenko a luat 45% în primul tur și 80% în al doilea, cu ajutorul unei campanii bazate pe mesaje  anticorupție și antiterapie de șoc în economie. „Nu sunt nici cu cei de stânga, nici cu cei de dreapta. Sunt cu poporul împotriva celor care îl jefuiesc”, a declarat atunci tânărul politician într-un interviu pentru New York Times.

Este important de remarcat că alegerile prezidențiale din 23 iunie și 10 iulie 1994 au fost primele și ultimele alegeri libere și corecte din istoria Belarusului. La  20 iulie 1994, președintele Lukașenko a fost învestit în funcție.

Lupta împotriva corupției și ignorarea reformelor 

Perceput drept un politician populist, noul președinte al Belarusului a trecut încă din primele luni la o „antireformare” a statului, promovând inițiative care au avut drept scop consolidarea puterilor sale. Cum adoptarea acestora de către Parlament era una dificilă, din moment ce deputații respingeau o asemenea tentativă, șeful statului a recurs (în mod neclar din punct de vedere legal) la convocarea unui referendum în mai 1995. 

Bazându-se pe nostalgia populației față de vremurile sovietice, generată de criza economică și „capitalismul sălbatic” specific anilor 1990, de rând cu slăbiciunea instituțiilor de stat, liderul de la Minsk a reușit să-și construiască o bază de susținători fideli ai politicilor sale, arată o analiză realizată de Centrul Carnegie din Moscova.

Rezultatele referendumului din mai 1995 au permis ca limba rusă să obțină  statutul de limbă de stat, să se revină la simbolurile statului din perioada sovietică și au oferit Președintelui dreptul de a dizolva Parlamentul. Rezultatele acestuia însă au fost contestate inclusiv de șeful Comisiei Electorale Centrale, care a fost demis în mod ilegal. O tentativă de demitere a lui Lukașenko a avut loc în vara anului 1996 când 199 de deputați au semnat o petiție privind revocarea președintelui. Intervenția premierului rus, Victor Cernomirdin, a oprit însă această mișcare a opoziției.

Răspunsul liderului de la Minsk nu s-a lăsat așteptat, un nou referendum a fost inițiat pe 24 noiembrie 1996. Rezultatele consultării populare au fost contestate de Statele Unite și Uniunea Europeană. Cu toate acestea, votul popular i-a oferit noi puteri președintelui printre care și dreptul de a dizolva Legislativul. În 1997, la inițiativa sa, este creată Uniunea Rusia-Belarus, scopul fiind acela de a crea o imagine de lider al mișcării pentru refacerea URSS. Tot atunci, a fost introdusă și pedeapsa cu moartea.

CITEȘTE ȘI: Singura țară din Europa în care pedeapsa cu moartea nu a fost abolită. Ce se întâmplă cu trupurile celor executați (VIDEO)

În acest mod, o serie de plebiscituri convocate de-a lungul celor 27 de ani au permis președintelui Lukașenko obținerea controlului asupra justiției (prin decretul său are loc numirea oricărui judecător, inclusiv a celor de la Curtea Constituțională), instituțiilor de forță (serviciile secrete au rămas la denumirea de KGB și în subordinea președintelui) și asupra presei (redusă la tăcere printr-o campanie de represiuni la adresa jurnaliștilor).

O economie neperformantă, rămasă în timp  

Un alt aspect al politicii liderului de la Minsk este reprezentat și de oprirea oricăror reforme privind trecerea la economia de piață și sistarea privatizărilor. În acest mod, marile întreprinderi sovietice, cum ar fi fabrica de tractoare, de camioane și cele două rafinării de petrol, au fost păstrate și subvenționate cu ajutorul Rusiei. Totuși, în jur de 20 – 30% din economia țării a fost lăsată pe mâna companiilor private, reprezentate în mare parte de investitorii străini.

În 1999 a fost creată Uniunea vamală Belarus-Rusia, prin care au fost uniformizate taxele vamale și inițiat un proces de integrare economică. Acest lucru a furnizat regimului de la Minsk resursele necesare, pentru a asigura populației un nivel de trai cel puțin decent. Menținerea acestei situații a permis dictatorului Lukașenko să fraudeze alegerile și să joace pe două fronturi, promovând din când în când o politică mai apropiată fie de Moscova, fie de Bruxelles și alte capitale ale lumii occidentale.

O țară importantă din punct de vedere strategic

Republica Belarus, pe lângă faptul că a fost și centrul industriei militare din URSS, astăzi a rămas o zonă de o importanță strategică vitală. După episodul cu anexarea Crimeei din 2014, mulți analiști politici considerau că Minsk-ul ar fi următoarea țintă, din moment ce țara este mult mai pro-rusă decât Ucraina.

Amplasarea geografică a țării, în centrul regiunii de Est a Europei, comportă niște riscuri imense pentru securitatea și posibilitatea de manevră a Rusiei sau Alianței Nord-Atlantice. O eventuală integrare a țării în Rusia, ar duce la tăierea legăturii dintre trupele NATO din Polonia cu cele din țările baltice, permițând în același timp Rusiei să aibă un acces mai facil la enclava Kaliningrad. 

În cazul în care Lukașenko ar accepta o colaborare mai strânsă cu Uniunea Europeană, cel mai probabil Rusia ar pierde accesul la enclava Kaliningrad dar și o mare parte din influența pe care o are în zonă. Evenimentele actuale însă par să indice o trecere totală a Belarusului în brațele „fratelui mai mare de la Răsărit”, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității Poloniei și țărilor baltice.

Lumina vine de la Răsărit

Reorientat spre Rusia, de această dată în mod definitiv, Lukașenko probabil va continua politica de represiune împotriva opoziției, în ciuda criticilor constante venite din partea Vestului. În acest caz, readucerea „la ascultare” a regimului de la Minsk, devine tot mai dificilă, întrucât ar include și Rusia în ecuație.

Această mișcare nu face decât să întărească regimul, din moment ce marea majoritate a societății belaruse este una pro-rusă. O minoritate pro-europeană există, însă este în mare parte inexistentă pe plan politic și supusă activ represiunii, care a devenit tot mai puternică după arestarea jurnalistului de opoziție Roman Protasevici.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Lukașenko susține că în caz de nevoie, armata rusă poate ajunge în 24 de ore în Belarus

Lukașenko susține că în caz de nevoie, armata rusă poate ajunge în 24 de ore în Belarus

Belarus a interzis cetățenilor săi deplasările în străinătate, cu câteva excepții

Belarus a interzis cetățenilor săi deplasările în străinătate, cu câteva excepții

Iubita jurnalistului Roman Protasevici, va fi pusă sub acuzare în Belarus

Iubita jurnalistului Roman Protasevici, va fi pusă sub acuzare în Belarus

Advertoriale
La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.