Comisia Europeană a aprobat decizia privind posibilitatea exportului produselor lactate fabricate în Republica Moldova, după ce țara noastră a fost inclusă în regulamentul care se referă la cerințele sanitar-veterinare pentru domeniul sănătății animalelor și pentru certificare la importul produselor lactate în UE.
Recent, planul național de monitorizare a reziduurilor pentru laptele de bovină a Republicii Moldova a fost aprobat de către Comisia Europeană. Astfel Republica Moldova dispune de un plan național de monitorizare a reziduurilor pentru lapte, obiectiv care necesită a fi îndeplinit în cazul exportului/tranzitului produselor lactate.
„Reieșind din condițiile situației pandemice, Comisia Europeană va aplica principiul de prelistare a unităților pentru exportul produselor lactate moldovenești, la propunerea ANSA și în baza garanțiilor oferite de către aceasta. După finalizarea procedurii de listare a unităților și aprobarea listei unităților de către Comisia Europeană și publicarea acesteia pe saitul DG SANTE, exporturile vor putea fi efectuate”, a declarat direcorul ANSA, Vladislav Cotici.
Conform unui studiu prezentat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, importurile de lactate au crescut cu 22% în ultimii cinci ani, constituind circa 58 milioane de dolari în 2019 sau importurile au ajuns să fie de 10 ori mai mari decât exporturile.
Vezi și aceste știri

În anul 2020, exporturile moldovenești au scăzut cu circa 296 de milioane de dolari. Ce domenii au fost afectate

Exporturile R. Moldova în primele trei luni ale anului însumează 712,7 mln de dolari. 76% din produse sunt autohtone

Din făină cu 30% mai scumpă se coace pâine cu 7% mai scumpă. Ce spun producătorii moldoveni despre exporturile ieftine și importurile care bat la buzunar
Advertoriale

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

Ești în căutarea unei universități din țară pentru a-ți continua studiile? Află care sunt motivele de a aplica la USC, de la absolvenții de succes ai universității
