Doi opozanți ai lui Putin, arestați în ultimele două zile. Criticii Kremlinului vorbesc despre o campanie de intimidare

Doi opozanți ai lui Putin, arestați în ultimele două zile. Criticii Kremlinului vorbesc despre o campanie de intimidare

Un opozant al Kremlinului, Dmitri Gudkov, a fost reținut marți de poliția din Rusia și riscă să fie trimis în închisoare. Este al doilea critic al regimului din Moscova reținut în două zile, asta în condițiile în care autoritățile au intensificat presiunea asupra disidenților, înainte de viitoarele alegeri parlamentare, relatează MSN, transmite Digi24.ro. Arestarea lui Gudkov a avut loc după ce poliția a reținut pe un alt opozant al Kremlinului, Andrei Pivovarov, care a fost dat jos dintr-un avion care se pregătea să decoleze spre Varșovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

Reținerea celor doi face parte din ceea ce criticii Kremlinului spun că este o campanie de intimidare a inamicilor președintelui Vladimir Putin înainte de alegerile parlamentare din septembrie.

Despre arestarea lui Dmitri Gudkov a anunțat tatăl său, Ghenadi Gudkov, pe Twitter. El a menționat că motivul reținerii a fost că tânărul nu și-ar fi plătit chiria din 2015.

Publicitate

„Ticăloșii răzbunători și meschini mi-au capturat țara și distrug oamenii normali”, a scris Ghenadi Gudkov, fost parlamentar de opoziție.

Dmitri Gudkov riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Poliția a făcut și percheziții la casa sa de la țară, de lângă Moscova, precum și la casele aliaților și rudelor sale.

„Nu știu care este motivul formal (pentru percheziții). Adevăratul este clar”, a scris Dmitri Gudkov pe Telegram, înainte să fie reținut.

Luni seara, un alt opozant al lui Putin, Andrei Pivovarov, a fost arestat după ce a fost dat jos dintr-un avion care se pregătea să decoleze spre Varșovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg. El a fost dus direct la Comitetul de Anchetă, au anunțat pe Twitter colaboratorii săi.

Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, a fost arestat pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la „organizațiile indezirabile”, ceea ce i-ar putea aduce o pedeapsă cu 6 ani de închisoare.

El a fost director al organizaţiei pro-democrație Open Russia, ONG-ul fondat de Hodorkovski, aflat în prezent în exil după ce a făcut opt ani de închisoare în Rusia.

Legea referitoare la „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a permis Kremlinului să pună presiune și să închidă multe ONG-uri care primeau finanțare din străinătate, în special din Europa și Statele Unite.

Autoritățile ruse și-au intensificat acțiunile represive asupra opoziției pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din septembrie, în condițiile în care partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere de popularitate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal