Comisia Europeană a aprobat un plan de relansare economică pentru R. Moldova în valoarea de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. Planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate și reforma statului de drept și a justiției. Această nouă finanțare va fi mobilizată pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile dipă criza provocată de COVID-19, se arată într-un comunicat emis de Comisia Europeană.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri, iar acest plan va ajuta țara să iasă din criză.
„Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent de a ajuta țara pe drumul său, de a promova o agendă ambițioasă de reforme, în interesul cetățenilor săi. În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asocierii noastre și solidaritatea de a lupta împreună cu pandemia COVID-19”, a menționat Ursula von der Leyen.
Parlamentarul european, Siegfried Muresan a scris pe o rețea sde socializare că acest plan estea cea mai bună veste pentru R. Moldova de la liberalizarea regilmului de vize.
„Republica Moldova beneficiază de un plan de relansare economică la fel cum beneficiază toate țările membre ale Uniunii Europene. Este singurul astfel de pachet economic acordat de Uniunea Europeană unei țări din Vecinătatea estică”, a scris Muresan.
Doar în 2020, peste 127 de milioane euro în sprijin bilateral au fost mobilizate pentru a ajuta țara să facă față șocului inițial al crizei.
Planul de redresare economică stabilește proiecte de investiții de până la 600 milioane euro pentru anii 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale UE și instituțiile financiare internaționale, ca parte a abordării „Team Europe”, precum și cu investitorii privați.
Planul de redresare economică este supus unei condiționări stricte. Investițiile se vor face pe baza unei abordări „mai mult pentru mai mult”, cu progrese în reformele structurale, în domeniul justiției și, în special, lupta împotriva corupției, ca o condiție prealabilă pentru asistența financiară.
Vezi și aceste știri

Undă verde exporturilor de lactate din R. Moldova în UE. Comisia Europeană a aprobat o decizie în acest sens

Comisia Europeană, apel la statele membre. Cere testarea apei din canalizări pentru detectarea coronavirusului

Minorii cu părinți vaccinați ar putea fi exceptați de la carantină. Comisia Europeană face noi propuneri de călătorie
Advertoriale

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă a serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei
