Ultimatum pus autorităților pe subiectului scumpirii carburanților. Solicitările patronatelor și sindicatelor din agricultură și industria alimentară

Ultimatum pus autorităților pe subiectului scumpirii carburanților. Solicitările patronatelor și sindicatelor din agricultură și industria alimentară

Federațiile Naționale a Patronatelor și Sindicatelor din agricultură și industria alimentară avertizează că majorările de prețuri la carburanți vor duce și la creșterea prețurilor la mărfurile autohtone. Acestea se arată mirate de tarifele crescânde la petrol și aduc drept exemplu costul barilului la bursele internațioanale, care în ultimele șase luni s-ar fi menținut la 68$. Organizațiile au înaintat autorităților un ultimatum cu unele cerințe. În caz contrar, aceștia amenință cu pichetari la sediile mai multor instituții.

„În ciuda faptului ca pretul la un baril de petrol la bursele internationale se mentine la 68$, ultimele 6 luni benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea ANRE și Consiliului Concurenței, reducindu-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei: fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reiesind din cele expuse, cerem soluţii eficiente pentru agricultori: facilitati si scutire de impozite in perioada lucrarilor agricole.”

 

Publicitate

Patronatele și Sindicatele fac referire și la acel raport secret, publicat de Alexandru Slusari, care ar dovedi înțelegerile de cartel pe piața petrolieră.

 

„Consiliul Concurenței a prezentat un Raport (secret) – Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe: „Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor”, care ar putea demonstra/respinge înțelegerea de cartel a petroliștilor. Până în prezent conținutul acestui Raport nu este cunoscut opiniei publice, iar companiile cu pricina continua activitatea distructivă a stării social-economice din Republica Moldova. Prin urmare subsemnații cer, în termen de 10 zile: publicarea Raportului Consiliului Concurenței și aplicarea în caz de necesitate a sancțiunilor față de companiile petroliere; readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă și aplicarea reducerii acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale. În caz contrar, ne rezervăm dreptul la pichetarea sediilor: Consiliului Concurenței si ANRE; cererea de demisie a conducerii acestora. Solicităm Confederatiei Nationale a Sindicatelor din Moldova, Confederației Naționale a Patronatelor, societății civile suport și susținere a acestei inițiative.”

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal