Bill Gates și Warren Buffett vor construi un nou tip de reactor nuclear în statul american Wyoming

Bill Gates și Warren Buffett vor construi un nou tip de reactor nuclear în statul american Wyoming

Compania de reactoare nucleare avansate TerraPower LLC a miliardarului Bill Gates și PacifiCorp au ales Wyoming pentru a lansa primul proiect de reactor „Natrium” pe locul unei centrale pe cărbune care se retrage, a declarat guvernatorul acestui stat, informează reuters.com.

TerraPower, fondată de Gates în urmă cu aproximativ 15 ani și compania de energie PacifiCorp, deținută de Berkshire Hathaway a lui Warren Buffet, au declarat că locul exact al centralei demonstrative a reactorului „Natrium” ar trebui să fie anunțat până la sfârșitul anului.

Micile reactoare avansate, care funcționează cu combustibili diferiți față de reactoarele tradiționale, sunt considerate de unii ca fiind o tehnologie critică fără emisii de carbon care poate suplimenta sursele de energie intermitente, cum ar fi energia eoliană și solară, în timp ce statele se străduiesc să reducă emisiile care cauzează schimbările climatice.

Publicitate

„Aceasta este calea noastră cea mai rapidă și mai clară pentru a deveni carbon negativi”, a declarat guvernatorul statului Wyoming, Mark Gordon. „Energia nucleară este în mod clar o parte din strategia mea pentru energie” în Wyoming, principalul stat producător de cărbune din țară.

Proiectul include un reactor de 345 de megawați, cu stocare de energie pe bază de sare topită, care ar putea crește puterea sistemului până la 500 MW în perioadele de vârf ale cererii de energie. TerraPower a declarat anul trecut că centralele vor costa aproximativ 1 miliard de dolari.

La sfârșitul anului trecut, Departamentul de Energie al SUA a acordat TerraPower o finanțare inițială de 80 de milioane de dolari pentru a demonstra tehnologia Natrium, iar departamentul s-a angajat să acorde fonduri suplimentare în anii următori, sub rezerva alocărilor din partea Congresului.

Chris Levesque, președintele și directorul executiv al TerraPower, a declarat că lucrările de construcție a centralei vor dura aproximativ șapte ani.

„Avem nevoie de acest tip de energie curată în rețea în anii 2030”, a declarat el reporterilor.

Experții în energie nucleară au avertizat că reactoarele avansate ar putea avea riscuri mai mari decât cele convenționale. Combustibilul pentru multe reactoare avansate ar trebui să fie îmbogățit la o rată mult mai mare decât combustibilul convențional, ceea ce înseamnă că lanțul de aprovizionare cu combustibil ar putea fi o țintă atractivă pentru militanții care doresc să creeze o armă nucleară brută, se arată într-un raport recent publicat în Statele Unite ale Americii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal