Întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz a înregistrat în anul 2020 venituri din vânzări de 4,52 miliarde lei, în scădere cu circa 100 milioane lei, faţă de anul 2019, arată situaţiile financiare ale companiei. Scăderea s-a produs, chiar dacă anul trecut vânzările de gaze naturale, importate din Rusia, au crescut cu 6,6%, informează mold-street.com.
Raportul Moldovagaz arată că în 2020 compania a înregistrat pierderi de 676,84 milioane lei, în timp ce în anul 2019 raporta un profit de 22,4 milioane lei.
O astfel de evoluţie este explicată de administraţia companiei în special prin includerea la această categorie şi a devierilor financiare acumulate în anii precedenţi.
Potrivit raportului, Moldovagaz a avut în 2020 pierderi de peste 491 milioane lei, de la vânzarea gazelor, 103,2 milioane lei - de la serviciile de transportare a gazelor de către Moldovatransgaz SRL, 86,3 de milioane lei fiind cheltuieli administrative, iar 3,3 milioane lei sunt pierderi de la operaţiunile de cumpărare a valutei.
Moldovagaz include în raport şi o informaţie despre situaţia privind datoriile şi creanţele.
Astfel, principalul creditor este Gazprom, faţă de care la 31 decembrie 2020 avea datorii de 106,38 miliarde lei, în creştere cu circa cinci miliarde lei faţă de nivelul de 101,45 miliarde lei de la finele anului 2019.
În afară de Gazprom, Moldovagaz este datoare cu 15,93 miliarde lei, în scădere nesemnificativă faţă de nivelul de 15,92 miliarde lei de le finele 2019, și firmei Factoring-Finans, controlată de Gazprom.
Pe de altă parte, auditorii de la Grant Thornton constată că Moldovagaz are o datorie debitoare de circa 122,3 miliarde de lei, pe care ar urma să o recupereze de la subsidiara Tiraspoltrangaz.
Potrivit administrației întreprinderii moldo-ruse, soluționarea problemei datoriilor Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz „urmează a fi abordată complex, prin identificarea unui mecanism de stingere a datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazprom”.
Vezi și aceste știri

Noua sesiune parlamentară începe fără Partidul Șor. Fracțiunea boicotează ședința și critică intenția de prelungire a stării de urgență

Dosarul de corupție la administrația locală Călărași: Procurorii cer mandate de arest pentru primar, președintele de raion și un șef de direcție
