
Bicicleta - transport ecologic și ieftin. Dar cât de practic este pentru infrastructura din Chișinău? Autoritățile municipale promit schimbări în 2021 (VIDEO)
Bicicleta devine un mijloc de transport tot mai folosit în ultima perioadă de locuitorii capitalei. Parcurile și trotuarele de cele mai multe ori se transformă în trasee pentru deplasările pe două roți. Cei mai curajoși se încumetă să intre și în traficul rutier, roată lângă roată cu șoferii automobilelor. Așa prevede Codul rutier. Dar în pofida opțiunii alese de unii, mersul pe bicicletă prin Chișinău înseamnă riscuri, în lipsa unei infrastructuri adaptate. Autoritățile, însă, promit că din 2021 lucrurile vor începe să se schimbe.
・
„Dacă mergi pe trotuare ai o sumedenie de impedimente, o grămadă de borduri. Calitatea proastă a drumurilor pe banda din dreapta, unde sunt gunoi, pietricele și sticlă. La fel, gurile de scurgere sunt o problemă mare, îndeosebi pentru bicicletele de șosea cu roțile subțiri”, observă din propria experiență de biciclistă, Corina Ovcearenco.
Printre mașini se impune respectarea regulilor de siguranța în traficul rutier: „Bicicliștii trebui să semnalizeze. Există un set de reguli simple - să arate cu mâna virările la dreapta, stânga, semn că se oprește”, spune tânăra.
La fel, e nevoie de echipament: vestă reflectorizantă, când persoana se află pe carosabil, cască de protecție care este recomandată, dar nu este obligatorie și, pe timp de noapte, lumini și reflectoare mici pe roți ca biciclistul să fie vizibili.
„Din partea șoferilor, ar fi bine să nu depășească bicicletele la doar 10 cm distanță, dar să o facă cu cel puțin 1 metru distanță. Să nu semnalizeze când sunt foarte aproape, să nu taie calea de parcă nu te-ar observa”, spune Corina.
Cu toate acestea, biciclista observă că în timp lucrurile au început să se schimbe în capitală. Șoferii devin mai înțelegători, iar autoritățile mai receptive la problemele bicicliștilor.
„Soluții deja se întreprind. Cumva lucrurile se mișcă și pe mine asta mă bucură. Avem un grup de lucru pentru transport alternativ care este foarte activ în Chișinău acum. Cred că, în primul rând, trebuie să schimbăm modul în care noi, și mă refer la autorități, vedem dezvoltarea orașului. Eu vreau un oraș prietenos pentru toți”, susține Corina.
O primă încercare de a ușura circulația transportului alternativ în capitală este aplicată pe strada Alexandr Pușkin. Banda dedicată transportului public și transportul alternativ e împărțită de autobuze, troleibuze și bicicliști.
„Nu este o soluție perfectă pentru noi bicicliștii. Totuși, în contextul anumitor străzi și anumitor condiții, pentru Chișinău este o soluție destul de bună. Ce este interesant că timp de un an de când s-a lansat această bandă, s-a șters culoarea care delimitează această bandă. Dar lucrul care mă bucură este că șoferii de fapt continuă să respecte această bandă. Și asta cumva îmi dă speranță că lucrurile se pot schimba în Chișinău la capitolul transport alternativ”, spune Corina.
În anul 2021, Primăria a aprobat Strategia de Dezvoltare a Transportului Alternativ. Autoritățile municipale dau asigurări că acțiunile vor fi vizibile începând cu anul curent.
„Anul curent, prin decizia CMC a fost luată decizia de a aloca, de a stabili o cotă de buget de 4 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii pentru transportul alternativ, dezvoltând în primul rând traseele pentru bicicliști”, susține șeful interimar al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, Vitalie Mihalache.
În anul curent, urmează să fie adaptat traseul ce unește sectorul Râșcani, prin Centru și până la sectorul Botanica al capitalei.
„Pentru asta avem intervențiile în bordurile care urmează a fi coborâte și zonele unde este pericol de interacțiune cu transportul privat o să asigurăm prin bolarzii pe care o să-i aplicăm în perimetrul străzii”, precizează Vitalie Mihalache.
Autoritățile municipale promit și mai multe parcări pentru biciclete: „Noi avem solicitări de aproximativ 30-35. O să vedem în ce măsură o să putem acoperi cu bugetul care este atribuit de direcție de 4 mil lei”, spune șeful de direcție.
La fel, soluția aplicată pe strada Alexandr Pușkin urmează să fie extinsă și pe alte străzi.
„Cum ne va permite timpul de afară vom demara amenajarea acestor benzi dedicate în municipiul Chișinău. Acum avem pe strada Pușkin, dar urmează să mai amenajăm câteva străzi și va fi ca pistă/zonă de deplasare pentru bicicliști”, promite reprezentantul Primăriei Chișinău.
„Noi ne propunem să avem o rețea suficientă atât pentru deplasarea dintr-un sector în altul, cât și deplasarea cu bicicleta intercartier să fie confortabilă”, dă asigurări șeful interimar al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație.