Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului și-a început oficial misiunea de observare pentru alegerile din 11 iulie, curent. Desfășurarea misiunii vine ca răspuns la invitația din partea autorităților naționale.
„Misiunea de observare OSCE este rezultatul unei invitații lansate de autoritățile din Republica Moldova. Echipa e alcătuită din 11 experți. Ne așteptăm să avem mai târziu alți 28 de observatori, care vor fi repartizați în regiuni. Pe parcursul misiunii, urmează să fie publicat un raport, apoi vom ține o conferință cu concluzii a doua zi de alegeri, pentru ca opt săptămâni mai târziu să venim cu recomandări finale”, a declarat Tamas Meszerics, șeful misiunii, în cadrul unei conferințe de presă.
Precizăm că până acum, 17 formațiuni politice și-au anunțat intenția de a participa în calitate de concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Astfel, 11 concurenți electorali deja au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre: Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acțiunii Comune ”Congresul Civic”, Blocul Electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat, Partidul ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Unității Naționale și Partidulul Politic „Democrația Acasă”.
De asemenea, alte 6 dosare se află în proces de examinare la CEC, și anume: dosarele depuse de: Partidul Verde Ecologist, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „NOI”, Partidul ”Puterea Oamenilor” și Alianța pentru Unirea Românilor.
OSCE a fost cu ochii și pe ultimele scrutine din țară. Iată de exemplu un rezumat al misiunii pentru prezidențialele din noiembrie 2020.
„Alegerile prezidențiale au fost organizate profesional, în pofida provocărilor impuse de pandemia COVID-19 și de lacunele legislative ce au subminat eficacitatea supravegherii finanțării campaniei electorale și soluționarea litigiilor electorale. Într-o campanie competitivă, alegătorii au avut alternative politice distincte din care să aleagă, cu toate că au persistat acuzații de cumpărare a voturilor pe tot parcursul procesului. În timp ce polarizarea și controlul mass-media rămân a fi o îngrijorare, candidații electorali au avut o mediatizare, în mare parte, într-o manieră echilibrată, ceea ce a ajutat alegătorii să facă o alegere în cunoștință de cauză. În ziua alegerilor, acuzații referitor la transportarea organizată a alegătorilor au cauzat blocarea drumurilor și tensiuni ce au influențat libertatea de circulație a alegătorilor și accesul la secțiile de votare. În numărul limitat de secții de votare observate, procedurile au fost, în general, respectate, însă spațiile de vot inadecvate, deseori, au dus la supraaglomerare.”
Vezi și aceste știri

Reacția UE după prezidențiale: Trebuie evitate practicile care nu corespund angajamentelor OSCE

Concluziile OSCE despre desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Moldova

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean vine în vizită în R. Moldova. Va merge și la Tiraspol
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
