ANALIZĂ | Cum funcționează Primăria Chișinău și ce fac consilierii municipali (FOTO, VIDEO)

ANALIZĂ | Cum funcționează Primăria Chișinău și ce fac consilierii municipali (FOTO, VIDEO)

Consiliul municipal, direcții generale, întreprinderi municipale, preturi - sunt doar câteva dintre structurile primăriei responsabile de gestionarea orașului și rezolvarea problemelor locuitorilor. Asociația „Primăria Mea” explică cum este organizată primăria și de ce răspunde fiecare structură, ca atunci când te confrunți cu o problemă să știi unde să te adresezi.

Municipiul Chișinău este gestionat de un primar și 51 de consilieri care administrează resursele orașului și taxele locuitorilor. Consilierii locali aprobă proiectele și deciziile strategice de dezvoltare a orașului - bugetul, taxele locale, strategii de dezvoltare, planuri urbanistice, regulamente pentru publicitatea sau comerțul stradal ș.a, iar primarul și funcționarii publici din subordinea sa vin propuneri, pregătesc strategii, regulamente și alte documente esențiale, execută și pun în aplicare deciziile Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Dezvoltarea orașului trebuie să se realizeze în conformitate cu prioritățile și necesitățile locuitorilor. O administrație responsabilă implică locuitorii în procesul de elaborare a proiectelor și de luare a deciziilor. Pentru ca locuitorii să se poată implica, aceștia trebuie să cunoască cum funcționează primăria, ce decizii iau aleșii locali, cum acestea îi influențează și cum le pot comunica autorităților preferințele lor. Asociația „Primăria Mea”, prin intermediul platformei primariamea.md, monitorizează activitatea aleșilor locali, informează locuitorii și îi încurajează să se implice activ în dezvoltarea orașului. 

Primăria Mea va analiza în următoarele luni, într-o serie de articole, cele mai importante decizii ale autorităților. Vom explica impactul lor asupra locuitorilor și vom prezenta instrumente de implicare și influențare a acestor decizii. Începem cu un articol introductiv despre structura și activitatea Primăriei Chișinău.

CUM FUNCȚIONEAZĂ PRIMĂRIA?

Primăria municipiului este formată din executiv, Consiliul Municipal Chișinău și subdiviziunile care li se subordonează (Direcții, Preturi și Întreprinderi Municipale).

CE FAC CONSILIERII MUNICIPALI?

Consiliul municipal decide cum să fie soluționate problemele din municipiul Chișinău. Actualul Consiliu s-a format în urma alegerilor locale din 20 octombrie 2019, în următoarea componență

Blocul ACUM a câștigat 19 locuri în Consiliul municipal. Ulterior, acesta s-a divizat în două fracțiuni: Da cu 10 consilieri și PAS cu 9 consilieri

Aleșii locali se întrunesc în ședințe ordinare (o dată în trei luni) sau extraordinare (de câte ori este necesar), în care examinează proiecte de decizie asupra cărora se expun prin vot și audiază informație despre problemele curente ale orașului.

În primul an de mandat (noiembrie 2019 - noiembrie 2020), consilierii municipali au examinat peste 720 de subiecte. Aleșii locali s-au întrunit în 24 de ședințe, desfășurate pe parcursul a 35 de zile și peste 180 de ore, și au aprobat aproximativ 585 de decizii. Dintre acestea, 36 de decizii au fost inițiate de consilieri.

Prezența la ședințe este obligatorie, iar pentru participare consilierilor municipali li se achită o indemnizație de două salarii minime (3.300 de lei) pentru fiecare zi de ședință, din care se rețin impozite. Pentru participarea la ședințele din 2020, consilierii municipali au primit indemnizații în valoare de peste 4,374 mln de lei.

Pe lângă ședințele CMC, consilierii fac parte din comisii de specialitate care examinează proiectele de decizie înainte ca acestea să ajungă pe agenda Consiliului, creează grupuri de lucru pentru examinarea unor probleme specifice și organizează întâlniri și audieri cu locuitorii orașului. Un consilier bun consultă opinia alegătorilor săi înainte de a se expune asupra proiectelor de decizie de importanță majoră și le raportează locuitorilor deciziile asumate.

Informații detaliate despre activitatea consilierilor în Raportul Primăria Mea „CMC mandat 2019 - 2023: Retrospectiva anului I”.

CE FACE PRIMARUL ȘI ECHIPA SA?

Executivul, în frunte cu primarul general, asigură executarea deciziilor Consiliului municipal Chișinău și administrarea serviciilor Primăriei. Primarul general are în subordinea sa viceprimarii, pretorii, șefii de întreprinderi municipale și șefii de direcții.

În actualul mandat (2019 - 2023) mun. Chișinău sunt patru viceprimari, fiecare responsabil de un domeniu anume:

- economie și investiții;

- sănătate și educație;

- domeniul juridic;

- mobilitate urbană și urbanism.

Primarul și viceprimarii sunt asistați de un cabinet format din 12 consilieri, 5 asistenți și un șef de cabinet. Viceprimarii cooperează cu direcțiile, preturile și întreprinderile municipale pentru rezolvarea problemelor din domeniul de care sunt responsabili. Aceștia monitorizează desfășurarea proiectelor municipale.

Preturile municipale, una pentru fiecare sector, sunt responsabile de implementarea dispozițiilor primarului și a deciziilor Consiliului Municipal la nivel de sector. Spre exemplu, verificarea și evacuarea gheretelor neconforme, asigurarea curățeniei pe teritoriul sectorului, identificarea și raportarea construcțiilor care nu au autorizații, autorizarea și/sau organizarea evenimentelor culturale în sector ș.a.

În cadrul Primăriei activează 23 direcții care asigură activitatea internă a primăriei (gestionarea corespondenței, a resurselor umane, efectuarea auditurilor și gestionarea relațiilor externe ș.a.), gestionează serviciile publice (transport, spații verzi, educație etc.) și asigură rezolvarea problemelor orășenilor. 14 direcții (inclusiv cabinetul primarului care are statut de direcție) se subordonează conducerii primăriei, iar celelalte nouă sunt entități separate, subordonate și Consiliului municipal.

Primăria dispune și de mai multe întreprinderi municipale - instituțiile care efectuează lucrările necesare în municipiu. Spre exemplu, Î.M. „Asociația de Gestionare a Spațiilor Verzi” execută lucrările de curățare a copacilor, de plantare a gazonului, de măturare etc; angajații Î.M. „Regia Autosalubritate” evacuează gunoiul, realizează lucrări de deszăpezire etc; Î.M. CHIȘINĂUPROIECT proiectează schițele pentru renovările anunțate de către primărie ș.a.

În fiecare luni dimineața, viceprimarii și alți reprezentanți ai executivului raportează primarului privind problemele orașului, serviciile acordate cetățenilor, implementarea proiectelor municipale și rapoartele viceprimarilor. Executivul raportează consilierilor municipali, la solicitarea acestora, în scris sau în timpul ședințelor Consiliului municipal Chișinău. Ședințele executivului primăriei și Consiliului municipal pot fi urmărite live pe pagina de facebook a primăriei și pagina Primăria Mea, iar rezumatele acestora pot fi citite pe primariamea.md.

Primăria Mea a sintetizat activitatea executivului primăriei, în primul an de mandat, în raportul alternativ „1 an la conducerea primăriei”.

ÎN LOC DE CONCLUZII

Pentru ca municipiul să se dezvolte armonios, toate structurile primăriei trebuie să colaboreze între ele și cu locuitorii. Deciziile privind dezvoltarea orașului nu reprezintă o prerogativă a conducerii primăriei și aleșilor locali. Chișinăuienii trebuie implicați în acest proces constant. Proiectele de interes major trebuie consultate cu locuitorii, iar poziția cetățenilor trebuie reprezentată de către primar și consilierii municipali.

Doar prin transparență și dialog se poate construi încredere între cetățeni și aleșii locali, astfel ca aceștia să colaboreze și să identifice împreună soluții la problemele prioritare pentru locuitori.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
OPINIE | Vaccinarea - drept sau obligație?

OPINIE | Vaccinarea - drept sau obligație?

Primăria Mea se înscrie în rândul contributorilor AGORA

Primăria Mea se înscrie în rândul contributorilor AGORA

OPINIE | Avertizorii de integritate: turnători sau gardieni ai democrației și integrității

OPINIE | Avertizorii de integritate: turnători sau gardieni ai democrației și integrității

Advertoriale
Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Putin planifică prima vizită externă de la începutul războiului în Ucraina. Iată unde va merge
 • 2
  Rusia intră de azi în default tehnic: Țara este în incapacitatea de-ași îndeplini obligațiile față de creditorii externi
 • 3
  Primarul capitalei: Suntem chemați în judecată pentru anularea deciziei CMC privind tarifele la călătoria cu transportul public
 • 4
  Săptămâna începe cu ploi și temperaturi de până la +30. Cum va fi vremea în următoarele zile
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.