Pentru un al patrulea pilon, care prevede sprijin pentru domeniul educației, vor fi alocate fonduri în valoare de 25 de milioane de euro, aceeași sumă va fi alocată și pentru reformarea justiției și combaterea corupției. De asemenea, vor fi investiți bani în conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă.
„Suntem onorați că Moldova este, la moment, Republica Moldova este singura țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de un asemenea program de recuperare economică. Înțelegem foarte bine că aceste resurse se pot materializa dacă va exista efort serios din partea tuturor instituțiilor țării, efort pentru ca acești bani să fie folosiți în interesul cetățenilor, dovezi clare că instituțiile sunt capabile să oprească corupția, să reformeze sistemul judecătoresc, să îmbunătățească mediul de afaceri”, a declarat președinta Maia Sandu.
„Principala condiție pentru plan sunt un Guvern și un Parlament orientat spre reforme. De exemplu, asistența macrofinanciară care este în prezent oferită Moldovei are drept condiții două legi care trebuie să treacă în Parlament. Una este legea privind legislația vamală și cealaltă privind instituția națională de integritatea. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă există un Parlament care poate și își dorește să o facă”, a declarat directoare general-adjunctă pentru Politica de Vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová.
Totodată, potrivit președintei Maia Sandu o altă condiție pentru asistența macrofinanciară este înregistrarea progreselor în investigarea furtului miliardului.
Pe 2 iunie, Comisia Europeană a aprobat un plan de relansare economică pentru R. Moldova în valoarea de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.