
BNM împlinește 30 de ani. Câte kilograme de aur se păstrează în haznaua băncii, cum arătau primii lei și câți bani sunt acum în circulație (FOTO)
Acum exact 30 de ani, la 4 iunie 1991, prin decretul președintelui de atunci, Mircea Snegur, era înființată Banca Națională a Moldovei. Peste doi ani, la 29 noiembrie 1993, a fost introdusă în circulație moneda naţională - leul moldovenesc. Primul guvernator a devenit Leonid Talmaci, care a fost la conducerea instituției timp de 18 ani.
・
„Ce a fost la început? Nimic. Nici personal calificat cu anumite cunoștințe macroeconomice, iar noțiunea de inflație, cotarea schimbului valutar și supraveghere valutară adecvată nici nu au existat în țările ex-socialiste. BNM, fără capital propriu, fără rezerve valutare internaționale, fără legislația respectivă și înzestrarea tehnică, trecea de la o orânduire social-politică la alta într-un timp record, scurt, doi, trei ani”, își amintește primul guvernator al BNM, Leonid Talmaci.
Primii lei emiși de BNM
Inițial, o perioadă, în țară au circulat, paralel cu rubla sovietică, o serie de cupoane.
Prima serie de bancnote reprezentând valuta națională a fost emisă în noiembrie 1993. Atunci au fost lansate bancnotele de 1 leu, 5 lei și de 10 lei. Acestea, însă, erau diferite de cele care sunt acum în circulație. Pe partea din față a acestora era afișat chipul lui Ștefan cel Mare, iar pe verso era ilustrată cetatea Soroca.
Seria leilor moderni a fost emisă în anul 1994. Din cauza inflației în creștere, pe parcursul următorilor ani, mai exact, în septembrie 1995, BNM a emis bancnota de 100 și de 200 de lei. În decembrie 1999 a apărut pe piață pentru prima data bancnota de 500 de lei și în octombrie 2003, cea de 1.000 de lei.
Inflația pe parcursul anilor
În conformitate cu prevederile Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei, BNM este persoană juridică publică autonomă care stabileşte şi promovează politica monetară şi valutară. Ea are un rol decisiv în atingerea obiectivului fundamental - asigurarea şi menținerea stabilității prețurilor.
BNM a parcurs perioade dificile în timpul crizei financiare regionale din 1998, a celei agricole din 2006 și a crizei globale din 2008-2009.
În anii 90 și în 2000, Banca Națională a trebuit să facă față unei rate înalte a inflației, care, ulterior, s-a stabilizat.
După o dinamică descendentă din anul precedent, în primul trimestrul din 2021, rata anuală a inflației a reflectat începutul unei traiectorii ascendente, majorându-se de la 0,2% în luna ianuarie 2021 până la 1,5% în luna martie 2021.
Potrivit BNM, în contextul economic regional afectat de pandemie și pe fundalul restricțiilor interne, dinamica activității economice din Republica Moldova a continuat să fie una negativă, conturând precondiții pentru o evoluție modestă a PIB-ului în primul trimestru al lui 2021.
Rezervele naționale și aurul
Potrivit BNM, rezervele naționale ale țării sunt de 3,7 miliarde de dolari, cu 75 de milioane mai puțin decât în 2020. Totodată, banca centrală are în posesie 74 de kilograme de aur. Acesta este împărțit în lingouri și se păstrează în țară. În circulație se află 31,6 miliarde de lei. Cu circa 10 miliarde de lei mai mult decât în 2017, când în circulaţie erau 1,08 miliarde de bancnote și monede în sumă totală de 21,03 miliarde de lei.
Furtul miliardului
Îmaginea BNM a avut de suferit în urma furtului miliardului, numit și „jaful secolului”. Anumiți politicieni au declarat, anterior, că furtul ar fi avut loc „cu buna știință” a mai multor instituții de stat, inclusiv a responsabililor din cadrul Băncii Naționale.
În 2012-2014, echivalentul a un miliard de dolari a fost extras din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Ulterior, Guvernul a garantat, în secret, creditarea de către BNM a celor trei bănci cu 14,1 miliarde de lei – bani scoși din rezervele naționale. În octombrie 2016, actualul Guvern a transformat garanția față de BNM în datorie de stat pentru o perioadă de 25 de ani.
Guvernatorul BNM din acea vreme, Dorin Drăguțanu și-a dat demisia din funcție în 2015 alături de prim-viceguvernatorul băncii.
Timp de 30 de ani, Banca Națională a Moldovei și-a desfășurat activitatea sub conducerea guvernatorilor Leonid Talmaci, Dorin Draguțanu și Sergiu Cioclea. Din 30 noiembrie 2018, guvernator al BNM este Octavian Armașu.