Spectacolul la care, în culise se prăjesc pârjoale, iar pe scenă se face selfie. Actorii și regizorul și-au destăinuit emoțiile despre „Hamlet în sos picant” (FOTO)

Spectacolul la care, în culise se prăjesc pârjoale, iar pe scenă se face selfie. Actorii și regizorul și-au destăinuit emoțiile despre „Hamlet în sos picant” (FOTO)

Hamlet în sos picant” - o denumire care a trezit multe întrebări, curiozitate și fascinație pentru cei care deja au urmărit spectacolul la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Montarea lui Alexandru Cozub, în stilul teatrului Vakhtangov, ne-a trezit interes și nouă, mai cu seamă că am observat în scenă personaje absolut deosebite, roluri epocale, într-o altă alură a vremii și multă picanterie. Până să mergeți, pe 11 iunie 2021, ora 18:00, în Sala Mare la Eminescu ca să vedeți această reprezentare, noi vă servim un aperitiv din prisma actorilor teatrului.

„Hamlet în sos picant este despre o realitate în care lucrurile care până ieri păreau o normalitate, astăzi sunt anormale. Lumea s-a întors pe dos și se pare că nimeni nu-și face griji din cauza asta. Ba chiar dimpotrivă. Distorsionarea valorilor sau mutilarea conștiinței nu sunt observate sau condamnate de cineva, fiindcă nu are cine le observa sau condamna. Pentru că toți consideră că ce se întâmplă este o „normalitate”. Mai pe scurt, lumea și-a ieșit din minți, dar continuă să existe. Până când oare?”, se întreabă retoric regizorul.

Alexandru Cozub, regizor Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Autor:

Publicitate

De la „Capo Comico”, la Hamlet pus pe șotii

„Prima lectură a textului m-a amuzat. Am râs copios, știind și făcând paralele cu textul clasic adus de Shakespeare. Apoi a venit perioada complicată. Cu fiecare revenire la repetiții apăreau tot mai multe întrebări, mai multe necunoscute care cereau soluții și răspunsuri. Unde o fi el hotarul dintre drama tăioasă adusă de marele Will și ironia hilară a lui Aldo Nicolaj? Cel mai important lucru a fost totuși încrederea echipei în capacitatea lui „Capo Comico”, mă refer la Alexandru Cozub, regizorul, desigur, de a crea acest univers al spectacolului nostru. Într-un final, a ieșit un spectacol de la care (cel puțin noi, actorii) plecăm mai zâmbitori, mai „puși pe șotii”, mai umani, mai firești!”

Ghenadie Gâlcă, actor în rolul lui Hamlet

Autor:

Bucătarul șef al Regelui

„De fiecare dată primesc un rol e cu mare așteptare, cu bucuria de a avea în CV încă o realizare și cu mult interes. Sigur că a fost neașteptat și, mai ales, neobișnuit că regizorul m-a văzut în acest rol, de bucătar șef la curtea regelui. Am lucrat cu plăcere și am descoperit noi caractere și un personaj interesant. Mai este în lucru încă, mai descoperim pentru că anume așa se descoperă un spectacol - pe tot parcursul carierei sale, cât îl joci în scenă. Mi-a plăcut mult ideea lui Alexandru Cozub, care a mers mai aproape de rădăcini în interpretarea spectacolului, a căutat să se apropie de adevărata comedie în genul teatrului Vakhtangov”, a spus Petru Hadârcă, actor și director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

„Să aducem bucurie spectatorilor prin jocul, prin fascinația mirajului scenic - acesta este scopul nostru suprem cu fiecare spectacol. Actorii sunt niște copii de duminică, cu spiritul lor copilăresc, care desigur așteaptă comentarii, reacții, aplauze – au fost multe felicitări și reacții după fiecare spectacol, recunosc și le mulțumim pentru toate. Spectacolul este o artă vie și e mereu în căutări. În căutarea de a redescoperi și personajul, care e o farsă până la urmă, și de a aduce un suflu nou în cutia scenică oricărei reprezentații.”

Petru Hadârcă, actor în rolul lui Froggy

Autor:

La repetiții, ca la sărbătoare

„„Hamlet în sos picant” este un spectacol creat în perioada pandemiei, când nu aveam voie să jucăm. Eram toți flămânzi de teatru, așa că repetițiile la acest spectacol au fost o adevărată sărbătoare pentru noi, actorii. Nu exista presiunea timpului și, fără grabă, am putut să experimentăm și să ne testăm limitele.

Totul se petrece în bucătăria regală, iar noi a trebuit să gătim și să servim 82 de feluri de bucate. Aici trebuie să apreciem măiestria butaforilor din teatru care au meșterit toate bucatele din papier masher, astfel încât acestea să arate cât se poate de adevărat. Ba, mai mult, în timpul spectacolului în culise se prăjesc pârjoale spre exemplu, iar mirosul lor se răspândește în toată sala. Deci e ca-n bucătărie!”, spune actrița Diana Decuseară.

...

„Noi, actorii, a trebuit să memorăm denumirile acestor bucate sofisticate: Stufat de măruntaie de pui, Saramură a la Tutankhamon, Barbun gratinat cu capere, Raci cu sos a la Piratta... Este o comedie-farsă cu multe subtexte și nuanțe. Îmi place că spectatorul își ia acea doza de hohot de râs, atât de necesară în vremurile grele din acest an, dar pleacă acasă și cu o notă de gândire...”

Diana Decuseară, actriță în rolul lui Inge

Autor:

Niciodată nu știi cum poate să ajungă

„Este o farsă, o parodie, un spectacol cu un umor negru fin. Niciodată nu știi cum poate să ajungă această piesă, în dependență de cine o montează. Eu sunt Cathy, soția bucătarului șef, bucătăreasă și mamă. Are tangențe cu mine, mamă și gospodina care știe sigur câtă muncă este atunci când îți vin oaspeți acasă și trebuie să gătești. Acest personaj, în pofida la bârfe, la tot ce se întâmplă în bucătărie, la farse și jocuri, la bazaconii pe care le propune bucătarul șef, se aruncă în aceste provocări. Ea însă simte și presimte mereu pericolul sau că va fi ceva rău. Are și replici personajul meu care prevăd toate aceste momente rele. Dar e și important personajul, având mereu grijă ca otrava să nu ajungă în locul rachiului. Iată că un moment de neatenție poate duce la consecințe grave, care se întâmplă la finalul spectacolului. Cathy are pornirea de a opri aceste glume de prost gust”, ne mărturisește actrița Angela Ciobanu.

„În acest spectacol mereu îmi doresc baftă, pentru că ritmul ei, fiind foarte alert, contează să îl dea fiecare dintre noi. Dar îmi doresc și forță fizică, pentru că practic eu nu ies deloc din scenă și stau mereu „în priză”. Plus costumele foarte grele, sunt masive și necesită multă mișcare. Cred că unele costume au peste 20 de kilograme. Ce mă bucură enorm este că ne înțelegem ca o adevărată familie cu colegii mei. Suntem parteneri la bucurie și la nevoie. Mi-ar plăcea însă ca publicul să se documenteze un pic atunci când vine la spectacol și piesa va fi înțeleasă mai bine, știind ce a scris Shakespeare în piesa originală „Hamlet”. Pentru noi, toată echipa, „Hamlet în sos picant” este o plăcere adevărată.”

Angela Ciobanu, actiță în rolul lui Cathy

Autor:

Superficial de profund, fie moarte sau petrecere

„E un spectacol de entertainment la prima vedere, însă absurdul glumelor nu sugerează altceva decât degradarea noastră morală și distanțarea socială fără empatie. Personajul meu suferă de o dependență cunoscută a timpului în care trăim. Lucrează superficial de multe ori, are pretenții mari și savurează spectacolul din jur indiferent dacă se îneacă, moare cineva sau dacă e motiv de petrecere.”

Dan Melnic, actor în rolul lui Breck

Autor:

„Acțiunea principală are loc la bucătăria castelului, acolo de unde își trag consecințele la cam tot ce se întâmplă în castel. Sarea și celelalte condimente au un alt gust în bucătăria noastră, pentru că niciodată nimic nu e la locul lor. Aflăm că indiferent cine se află la conducerea statului, noi suntem aici ca să le gătim de mâncare. Noi nu ne schimbăm niciodată. Deci, sforile sunt trase în esență dintr-o bucătărie, iar cine poartă coroana sunt doar niste marionete care profită de statutul regal. Totul se întâmplă sub masca involuntară și inofensivă din partea celor de la bucătărie, care sunt credincioși și smeriți regilor totuși. Ori altfel, fără această mască, nu ar mai dirija de fapt totul din bucătărie”, ne mărturisește actorul Dan Melnic.

Regină pentru prima dată

„Probabil este cea mai lungă montare din viața mea. a durat atât de mult premiera din cauza pandemiei, așteptarea noastră a fost foarte lungă,. Pentru mine a fost o provocare, deoarece asemenea roluri eu nu am mai făcut. Nu mi s-a dat ușor, recunosc, dar m-am străduit să o fac onorabil. E un gen de spectacol care îmi e un pic străin mie, dar acum primesc plăcere să joc în acest spectacol, foarte gustos, foarte bogat și foarte deosebit. Am plăcerea să joc cu colegi cu care nu am mai jucat în spectacole și trebuie să recunosc că se simte plăcerea unei comedii picate și din partea spectatorilor - ei sunt doriți de zâmbete după o perioadă mai grea, cum a fost cea pandemică. Veniți la Teatru, dragi spectatori, să râdem împreună și să ne spunem reciproc că viața e frumoasă și mergem înainte.”

Margareta Pîntea, actriță în rolul Reginei

Autor:

...

Despre „Hamlet în sos picant”

Castelul Elsinore, dar nu în sala tronului, în bucătăria regală unde masterchef-ul Froggy drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere; ba chiar, pentru mai mult efect, din gelozie și amor rănit, îmbracă armura bătrânului Hamlet. În bucătărie sfârâie purcelușii de lapte, se fezandează mistrețul în putină de stejar, se coace la foc domol budinca de porumbel a la Pericle, se perpelește Limba de vacă marinată a la Tutankhamon. Bucătăria ajunge câmp de bătălie - ce-i drept, în sânge e doar friptura… restul e picanterie.

LINK pentru bilete online la „Hamlet în sos picant”. Toate spectacolele Teatrului le găsiți AICI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal