
Balul de absolvire, tradiție indispensabilă sau obicei de fițe costisitor și învechit? Ce spun absolvenții promoției 2021
Până anul trecut, seratele de absolvire erau evenimente aproape obligatorii pentru elevii care își încheiau studiile. În 2020, însă, pandemia generată de noul coronavirus a transmis vibrația clopoțelului prin ecranele calculatoarelor, iar emoțiile despărțirii de colegi au fost împărtășite prin intermediul camerelor web. Anul acesta, pe fondul relaxării restricțiilor, organizarea balurilor de absolvire a devenit posibilă, însă, chiar și în aceste condiții, se pare că elevii sunt mai rezervați în ceea ce privește ceremoniile pompoase și spun că-și doresc mai curând o ieșire într-un cerc restrâns cu prietenii. Balul de absolvire - un eveniment indispensabil pentru a marca sfârșitul anilor de liceu sau o tradiție costisitoare și învechită? Află în continuare ce spun absolvenți, profesori și patroni de localuri.
・
Balurile de absolvire, transformate în ieșiri cu prietenii
Majoritatea elevilor ne-au relatat că au ales să-și petreacă timpul alături de colegi, renunțând la rochii scumpe și evenimente grandioase.
„Opțiunea de a organiza balul de absolvire în forma obișnuită, de serată în restaurant, nu a plăcut întregului colectiv, pentru că dorim să ne simțim liberi și să ne odihnim la acest eveniment. Așa că ne-am gândit la varianta de a închiria căsuțe la o bază de odihnă, însă, deocamdată, nu este nimic stabilit, iarăși, din cauza unor posibile restricții și a planurilor personale”, ne-a spus Snejana Stratan, absolventă a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Chișinău.
La Liceul „Ion Creangă” din capitală, absolvenții au decis să organizeze o ceremonie cu respectarea măsurilor anti-epidemiologice, însă, nu tuturor le-a surâs această idee.
„Din cauza pandemiei s-au schimbat foarte multe. S-a schimbat și părerea mea despre bal - mai bine aș investi acești bani în viitorul meu, cum ar fi următoarea treaptă universitară. Balul de absolvire a devenit mai mult un eveniment de fițe, decât o ultimă zi petrecută alături de colegi, unde ar trebui să te simți liber”, este de părere Loredana Lavrinenco.
Ideea de a marca absolvirea treptei liceale printr-un eveniment tradițional a fost abandonată și de către absolvenții de la Liceul Teoretic din satul Gordinești. Aici, elevii au optat pentru o simplă ieșire cu prietenii.
„Împreună cu colegii mei am hotărât că nu vom organiza niciun bal de absolvire, deși, personal, mi-aș fi dorit să am unul, e o amintire pentru toată viața și un simbol al sfârșitului perioadei de liceu. E un eveniment foarte important din viața fiecărui, deoarece o singură dată îți iei rămas bun de la anii de școală”, afirmă Cristina Creciun.
Chiar dacă și-ar fi dorit un asemenea eveniment, tânăra recunoaște că balul de absolvire vine la pachet cu „multe bătăi de cap, precum închirierea unui local, vestimentație, aranjarea părului și machiajul pentru fete”. Astfel, au decis împreună cu colegii să organizeze o petrecere mai restrânsă, care va fi și mai convenabilă din punct de vedere financiar, dar și cu o atmosferă mai degajată.
Și absolvenții de la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Pîrlița, raionul Ungheni și-au luat gândul de la un bal de absolvire tradițional, tot din cauza situației pandemice din țară, asta chiar dacă și-ar fi dorit o sărbătoare.
„Noi avem o părere pozitivă despre acest bal de absolvire, întrucât e ultima ocazie a absolvenților de a petrece timp împreună și de a-și lua rămas bun de la colegi și profesori. Deși nu ar fi doar aceasta, întrucât pentru mine balul de absolvire este un motiv de a-mi sărbători succesele acumulate în cei 12 ani de școală, examenele de BAC peste care am trecut și noua etapă care urmează să înceapă”, ne-a mărturisit Marina Nazari.
Foto: Marina Nazari
În alte părți ale țării, elevii deja și-au organizat ieșirile cu prieteni. Chiar dacă nu l-au numit bal de absolvire, ei spun că timpul petrecut împreună a fost de neuitat.
„L-am organizat într-un local din Drochia. Din cauza unor conflicte a fost prezentă doar jumătate de clasă. Noi ne-am dorit această ieșire pentru că, probabil, este ultima dată când ne vedem”, a relatat Sandu Țîbîrnac, absolvent al Liceului Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din orașul Drochia.
Profesorii, nostalgici după ceremoniile anterioare
„Din câte cunosc eu, în ultimii anii nu se mai organizează baluri de absolvire, de la elevii mei am înțeles că nici ei nu vor avea unul. Atunci când am fost și eu absolventă, am organizat balul de absolvire. Era ceva frumos, irepetabil, îmi pare rău că acum nu se mai organizează, deoarece este un moment unic”, a mărturisit profesoara de la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Pîrlița, Mirela Bosîi.
Și în Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Chișinău, în ultimii ani, balurile de absolvire în forma lor tradițională, se organizează tot mai rar. Potrivit profesoarei de limbă engleză, Kristina Cernei, acest lucru îl decide colectivul clasei sau părinții absolvenților.
„Acest eveniment nu este obligatoriu și elevii singuri decid. Mulți preferă sa plece singuri la mare, fără profesori și părinți. Ei deja nu sunt minori și conștientizează ce-și doresc. Iată de ce și aceste baluri de absolvire sunt evenimente ocazionale. Anul acesta nu se știe încă dacă vor organiza o ceremonie. Au avut idei, dar totul acum depinde de condițiile stipulate de autorități”, a spus profesoara.
Costurile unei ceremonii de absolvire
Organizarea unui bal de absolvire implică mari cheltuieli pentru elevi. Fetele trebuie să scoată din buzunar bani pentru închirierea sau procurarea unei rochii de seară, pentru accesorii, coafură, manichiura, machiaj, prețul cărora variază în funcție de salon și de gradul de dificultate. În cazul băieților, investițiile tot nu sunt mici - costum, cămașă, încălțăminte...
Și pentru închirierea unei săli de evenimente este nevoie de o sumă bunicică. Am sunat la mai localuri pentru a afla costurile. Astfel, pentru o petrecere de neuitat, absolvenții trebuie să achite o sumă care pornește de la 500 de lei pentru o persoană. Aici intră vreo șase feluri de bucate reci și două calde. Băutura, dulciurile, fructele și tortul vor fi achitate separat, iar în cazul în care numărul de persoane crește, patronii localurilor vin cu oferte speciale. În funcție de doleanțele elevilor, prețul pentru o singură persoană poate ajunge și până la 1.200 de lei.
Relaxarea restricțiilor a permis desfășurarea ceremoniilor cu 50% din capacitatea sălii. În funcție de localul ales, petrecerea poate dura până la ora 23:00 sau chiar până la ora 04:00 dimineața. Unele restaurante oferă oportunitatea de a rezerva zece ore pentru serată. Respectiv, cu cât mai târziu ajung absolvenții la local, cu atât mai târziu pleacă. Există și situații speciale, în care managerii localului se înțeleg cu petrecăreții și le permit să stea atâta timp cât doresc.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2020, 11,2 mii de elevi au absolvit treapta de liceu, cu 1,1% mai mulți decât anul precedent. Circa 80 la sută dintre absolvenții liceelor provin din mediul urban. 96,7% dintre absolvenți au obținut diplomă de bacalaureat.