Pandemia și-a spus cuvântul asupra pieței muncii din Republica Moldova chiar de la începutul anului trecut, mai exact de la finele trimestrului întâi a lui 2020. Cele mai mari efecte au fost înregistrate în trimestrul II al anului 2020, când fiecare a patra persoană ocupată a declarat că pandemia i-a păgubit relația cu piața muncii.
În anul 2020, în medie, circa 68 mii sau 8% din totalul persoanelor ocupate au declarat că situația epidemiologică din țară a avut un impact direct asupra relației lor cu piața muncii. Practic, în anul 2020 numărul populației ocupate a fost în descreștere cu 4,4% în comparație cu 2019.
Femeile, spre deosebire de bărbați, au avut cele mai mari pierderi. Datele arată că majoritatea celor care au rămas fără un job sunt de sex feminin. Ponderea celor care au avut de suferit din cauza pandemiei se ridică la 30,9% în rândul femeilor în comparație cu 18,5% în rândul bărbaților. Un alt aspect ține de zona de trai. La oraș mai mulți oameni s-au pomenit fără lucru, decât la sate. În concluzie, femeile și mediul urban au fost mai mult afectate de scăderea ratei de ocupare în comparație cu bărbații și mediul rural.
Totuși, Uniunea Europeană a stat mai prost la capitolul șomeri decât țara noastră. În 2020, rata șomajului în țările UE a fost de 1,3-1,9 ori mai mare la bărbați și de 1,9-2,7 ori mai mare la femei în comparație cu indicatorii respectivi pentru Republica Moldova.
Din distribuția persoanelor ocupate afectate de Covid-19 la locul de muncă, după sectoare economice rezultă că cel mai mult a fost afectat sectorul servicii (în medie 78,3% din total persoane ocupate afectate), urmat de sectorul industrie (13,8%) și construcții (5,9%). Cel mai puțin au fost afectate persoanele din sectorul agricultură (în medie 2,1% din total persoane ocupate afectate).
Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică.
Vezi și aceste știri

Ajutorul de șomaj. Cine are dreptul la el și pentru ce perioadă? (INFOGRAFIC)

Mai mulți artiști - printre care Inna, Delia, Smiley sau Carla's Dreams, cer Guvernului României să fie introduşi în schema de ajutor pentru sectorul cultural

Povestea unui cuplu de moldoveni care au deschis un restaurant în Irlanda, dar revin acasă de minim șase ori pe an (FOTO)

Soluții: Reprofilarea afacerii, soluție pe timp de criză? Cum a reușit o fabrică să supraviețuiască datorită producției de măști (VIDEO)

ISW: întârzierile în furnizarea de arme occidentale împiedică Ucraina să lanseze o contraofensivă la scară largă

Permisele de conducere moldovenești au devenit valabile în Turcia
Advertoriale

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei
