Ultima oră: Comisia Electorală Centrală a stabilit numărul de secții de votare pentru diasporă

Ultima oră: Comisia Electorală Centrală a stabilit numărul de secții de votare pentru diasporă

Comisia electorală Centrală a votat astăzi, 5 iunie, pentru constituirea a 139 de secții de votare în străinătate, acceptând astfel propunerea secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, fost consilier al lui Igor Dodon, de a menține același număr ca și la prezidențialele din 2020. Asta deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar propunerea PAS se ridica la 198. Cele din urmă nu au fost acceptate de majoritatea.

Proiectul inițial, al cărui raportor era președintele CEC, Dorin Cimil, prevedea amenajarea a 162 de secții de vot în străinătate, adică cu 23 mai multe decât la alegerile din noiembrie anul trecut.

„Am venim să acoperim acele state și orașe, urmare a înregistrării prealabile și urmare a incidentelor din prezidențialele turului doi, unde s-au epuizat buletinele de vot înainte de vreme”, a afirmat Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale.

Publicitate

Proiectul a fost contestat de secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, care a motivat revenirea numărul de 139. Asta, în condițiile în care Ministerul de Externe de la Chișinău recomanda și mai multe secții de votare, iar propunerea PAS era de 198.

VEZI CE S-A ÎNTÂMPLAT DE DIMINEAȚĂ: Disensiuni la Comisia Electorală Centrală. Subiectul zilei: numărul de secții de votare pentru diasporă

Decizia s-a luat, deși în acest an, un număr record de moldoveni de peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru acest scrutin, mai exact, cu aproape 40% mai mult față de toamna lui 2020.

VEZI ȘI: Apelul lui Aurelui Ciocoi către moldovenii de peste hotare: „Avem nevoie de voluntari. Nu sunt bani în buget”

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.

Precizăm că până acum, 17 formațiuni politice și-au anunțat intenția de a participa în calitate de concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Astfel, 14 concurenți electorali deja au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre: Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acțiunii Comune ”Congresul Civic”, Blocul Electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat, Partidul ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Unității Naționale, Partidulul Politic „Democrația Acasă”, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „NOI” și Alianța pentru Unirea Românilor.

De asemenea, alte 3 dosare se află în proces de examinare la CEC, și anume, dosarele depuse de: Partidul Verde Ecologist, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „NOI”, Partidul ”Puterea Oamenilor”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal