
Moldovenii din diasporă își spun oful pe internet: „CEC ne-a privat de dreptul la vot și i-au privilegiat pe cei din Transnistria”
Moldovenii stabiliți în străinătate cred că, prin decizia Comisiei Electorale Centrale de a constitui 139 de secții de votare peste hotare, efortul lor de a se înregistra prealabil a fost zădărnicit. Aceștia critică hotărârea instituției electorale și speră ca membrii CEC să își revadă poziția și să stabilească un număr mai mare de sectii de votare.
・
„Această decizie este o îngrădire a dreptului nostru de a vota, care trebuie condamnată și așteptăm ca autoritățile să se autosesizeze și să contesteze. Reiese că toată procedura de înregistrare nu mai are rost. Noi, cei plecați, suntem cei care îi susținem pe moldovenii rămași acasă și tot noi suntem cei mai bătuți. Nu cerem decât să ni se permită să ne exprimăm liber dreptul de vot. Nu poate un singur om să decidă pentru noi. Noi suntem o forță”, crede Anastasia Parvan din Elveția.
„Decizia CEC cred că este bine orchestrată de persoanele cu influențe financiare din statul nostru. La înregistrarea prealabilă mulți cetățeni au intâlnit dificultăți de a se înregistra deoarece deja apărea numele și prenumele din ultimul scrutin, însă în paranteze era scris aveți cîteva zile la dispoziție să anulați și să vă reînscrieți, anularea era blocată, era necesar să reîncercăm de mai multe ori, iar mulți nu mai țineau cont de această indicație. Consider că este o capcană bine organizată care să motiveze acest număr mic de secții de votare în diaspora pe care l-au stabilit astăzi. Astăzi CEC, în mod abuziv și antidemocratic, ne-a privat de acest drept fundamental de a avea dreptul la vot și i-au privilegiat pe cei din Transnistria”, afirmă Tatiana Zemba, o moldoveancă stabilită în Franța.
Comisia electorală Centrală a votat astăzi, 5 iunie, pentru constituirea a 139 de secții de votare în străinătate, acceptând astfel propunerea secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, fost consilier al lui Igor Dodon, de a menține același număr ca și la prezidențialele din 2020. Asta deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar propunerea PAS se ridica la 198. Cele din urmă nu au fost acceptate de majoritatea.
VEZI CE S-A ÎNTÂMPLAT DE DIMINEAȚĂ: Disensiuni la Comisia Electorală Centrală. Subiectul zilei: numărul de secții de votare pentru diasporă
Mai multe partide au anunțat că vor contesta decizia CEC în instanță.