RISE: Cum un președinte de raion a obținut un apartament de serviciu în doar două luni

RISE: Cum un președinte de raion a obținut un apartament de serviciu în doar două luni

Două luni. Atât i-a luat unui președinte de raion să obțină un apartament de serviciu. Locuința a fost cumpărată în timp record, iar reparația capitală – mai scumpă decât prețul apartamentului – a durat nicio săptămână. Este vorba de Vasile Secrieru, președintele raionului Rîșcani, cel care a și selectat apartamentul și tot el a contractat o firmă din orașul lui de baștină ca să-l repare. În lipsa unei licitații publice, făcând uz de legislația discretă. Bani pentru confortul alesului local nu erau planificați, dar s-au găsit. În total, peste jumătate de milion de lei. Cea mai mare parte dintre ei au fost luați din bugetul preconizat pentru reparația unei încăperi administrative, conform unei investigații RISE.  

La 10 noiembrie 2020, Vasile Secrieru adresează o cerere către Consiliul Raional (CR) Rîșcani prin care solicită să i se ofere locuință de serviciu. La acel moment, Secrieru era de un an președinte al raionului Rîșcani și locuia în apartamentul unui membru al Partidului Socialiștilor.

„De când m-am mutat la Rîșcani, am locuit la un coleg de-al nostru (din PSRM). E un apartament cu trei camere pe care mi l-a transmis pentru a trăi o perioadă scurtă de timp”, a spus Secrieru.

Publicitate

CR Rîșcani avea deja în proprietate trei apartamente de serviciu, dar toate erau ocupate: unul – de un procuror, iar celelalte două – de familiile a două cadre medicale.

La 10 decembrie 2020, la o exact o lună de la cererea lui Secrieru, consiliul raional se întrunește în ședință și decide distribuirea a 498 de mii de lei, „ținând cont de solicitările adresate”.

Astfel, 60 de mii de lei sunt redirecționați către parcul din satul Mihăileni, 73 de mii – spitalului raional și 100 de mii – pentru iluminatul stradal din satul Hiliuți. Însă cei mai mulți bani – 265 de mii de lei, adică peste jumătate din suma pusă în discuție, sunt alocați primului subiect de pe ordinea de zi – procurarea unui spațiu locativ.

La 16 decembrie 2020, în nicio săptămână, fără a organiza vreo licitație publică, contractul de cumpărare a unui apartament de 43,5 metri pătrați este semnat de însuși președintele raionului Rîșcani, cel căruia îi și era destinată locuința.

A doua zi după procurarea apartamentului, la fel, fără organizarea unei licitații publice, Secrieru contractează o firmă care să-l repare. Valoarea contractului – aproape 268 de mii de lei, mai mult cu trei mii de lei decât prețul apartamentului.

Când au fost alocați banii pentru reparație, angajații consiliului raional nu au putut comunica. Suma a fost atribuită de Aparatul Președintelui raionului Rîșcani dintr-un buget preconizat pentru reparația unei încăperi administrative.

„Bani pentru reparația acestui apartament au fost preconizați pentru Aparatul Președintelui, în suma de peste un milion, dacă nu mă greșesc, la lucrările de reparație a încăperii administrative RAPO. [...] Pur și simplu, a fost din start prevăzut un fel de lucrări , lucrările nu au fost executate și s-au alocat aceste mijloace tot la același articol, doar că a fost schimbat obiectul de reparație”, a spus șefa Direcției Finanțe a CR Rîșcani, Aculina Tabîrță. 

Apartamentul de serviciu achiziționat de autoritățile din Rîșcani pentru președintele raionului a fost modificat până la cel mai mic detaliu, conform devizului de cheltuieli. Ferestrele, ușile și caloriferele au fost înlocuite cu altele noi. Pardoseala a fost prevăzută cu sistem de încălzire. S-a intervenit la tavan și la tencuiala de pe pereți. Peste cinci tone de ipsos au mers la lucrările de tencuire, potrivit documentelor oficiale.

La 23 decembrie 2020, procesul-verbal de recepție finală a lucrărilor este semnat, ceea ce înseamnă că reparația s-a încheiat. Astfel, reiese că firma din Fălești a avut nevoie de doar șase zile pentru a efectua toate lucrările.

Cum de i-a reușit o astfel de performanță, nu e clar. Mai ales că, potrivit devizului de cheltuieli, doi muncitori au lucrat câte 50 de ore fiecare, adică cel puțin 4 zile, dacă ar fi lucrat câte 12 ore pe zi, doar ca să tencuiască pereții unui dormitor.

La 22 ianuarie 2021, la o lună după finisarea reparației, CR Rîșcani se întrunește în ședință și decide să ofere locuința de serviciu nimeni altuia decât președintelui raionului Rîșcani, Vasile Secrieru. 

După mai multe încercări de a lua legătura cu Vasile Secrieru, a fost sunat pentru a afla când revine și pentru a-l întreba despre fereastra de 12 mii de lei instalată la balcon, fără să se pomenească despre cele cinci tone de ipsos, despre care a fost întrebat, cu câteva ore mai devreme, administratorul companiei care a făcut reparație în apartament.

„Sunt în deplasare, m-am dus în chestiuni de serviciu. Nu sunt în raion. [...] V-am transmis și devizul, tot v-am tranmis, ce doriți? Vreți să scoatem acum teracota de acolo, să scoatem să vedeți ce este dedesubt, cât s-o tunrat beton? Vreți dvs să trăiți acolo, în apartament? Trăiți dvs...”, a spus Vasile Secrieru. 

Autor:

.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal