Premierul interimar Aureliu Ciocoi se arată nedumerit de decizia Comisiei Electorale Centrală prin care s-a aprobat deschiderea unui număr redus de secții de vot în diasporă, de 139 de unități. Mai mult, șeful Cabinetului de miniștri susține că Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care acestea ar fi mai multe la număr.
„Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020.
Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială”, notează într-o reacție la decizia CEC, premierul Ciocoi.
Mai mult, prim-ministrul „încurajează CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021” și să ia în calcul recomandările colegilor din cadrul MAEIE, mai cu seamă pentru țările unde la ultimul scrutin s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot.
„În scopul asigurării desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare”, mai punctează Ciocoi.
AGORA amintește că la 5 iunie curent, CEC a votat pentru constituirea a 139 de secții de votare în străinătate, asta deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar propunerea PAS se ridica la 198.
Ulterior, Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel decizia Comisiei Electorale Centrale. Totodată, liderul Blocului a chemat populația la protest, luni, 7 iunie, în fața Curții de Apel Chișinău unde se examinează cauza.
Tot la 7 iunie Partidul Acțiune și Solidaritate a contestat la Curtea de Apel aceeași decizie CEC. Totodată, anterior PAS, PUN și PPDA au declarat că vor contesta decizia CEC. Și președinta țării, Maia Sandu a venit cu o reacție și a cerut CEC să își revadă decizia.
Vezi și aceste știri

Angajații Căii Ferate din Moldova vor primi salarii mai mari cu 89% din 1 iulie

Un deputat rus susține că Insula Șerpilor se află în continuare sub control rusesc: Rusia se gândește să să salveze viețile luptătorilor săi
