Descoperă poveștile ascunse în spatele destinațiilor turistice din capitală! Îți oferim un tur ce cuprinde opt locații din Chișinăul Vechi (FOTO)

Descoperă poveștile ascunse în spatele destinațiilor turistice din capitală! Îți oferim un tur ce cuprinde opt locații din Chișinăul Vechi (FOTO)

Începutul verii nu coincide mereu cu un concediu și nu te prinde neapărat călătorind departe de casă, în țări exotice. Cu toate acestea, vremea frumoasă de afară ne cheamă în călătorie și poate fi un prilej minunat pentru a descoperi povestea ascunsă a străzilor și clădirilor din capitală, pe care le treci cu vederea în goana de zi cu zi.  Iar pentru ca o astfel de călătorie să fie una cu adevărat interesantă și cognitivă, e nevoie de o planificare minuțioasă a traseului. Află în continuare cum poți obține harta unui traseu turistic prin Chișinăul Vechi pentru a porni într-o călătorie plină de aventuri și povești despre oameni și fapte din trecut.

Împreună cu partenerii noștri, începând cu 1 iunie, le oferim tuturor abonaților noi AGORA câte un itinerar gratuit, la alegere, spre cele mai frumoase locuri din țara noastră! 

Teleportravel, afacerea ce a apărut pe piața turistică în anul 2020, nu doar vine cu ofertele interesante sus menționate. Compania a decis să susțină AGORA, punând umărul la membership-ul pe care-l facem. Astfel, poți să călătorești și să susții presa independentă.

Publicitate

Astăzi îți prezentăm un traseu ce presupune o călătorie de cel mult trei ore, fiind astfel perfect pentru o zi de weekend sau chiar una din timpul săptămânii, dacă îți poți permite acest lux. Mai exact, este vorba de aproximativ 3.8 km de istorie și vestigii, care pot fi văzute, auzite și simțite. Toate acestea la prețul unui abonament AGORA care începe de la 48 de lei.

VEZI ȘI: Începe vara străbătând Moldova: Susții presa liberă și primești gratuit itinerarul „Mica Elveție” și peisajele edenice. Iată ce poți vizita (FOTO)

Piatra de temelie a orașului Chișinău

Fiind un itinerar care include mai multe trasee din centrul capitalei, care vor fi parcurse pe jos, nivelul de dificultate al acestuia este unul mic și este tocmai  potrivit pentru a merge în compania prietenilor sau împreună cu familia. Astfel, poți avea ocazia să te plimbi chiar în inima istorică a orașului Chișinău, menționat pentru prima dată în hrisovul domnesc din 17 iulie 1436. Dealtfel, piatra de temelie a orașului Chișinău este situată chiar în apropierea unei alte locații, legată de numele clasicului literaturii ruse, Alexandr Pușkin, care pe vremuri fost exilat în Chișinău.  

...

sursa: Teleportravel

Biserica Măzărache, singura mărturie din perioada Țării Moldovei

În ultimii două sute de ani, Chișinăul a avut norocul dar și ghinionul să facă parte din componența a patru state cu regimuri și ideologii diferite. Aceste schimbări de ordin politic și social, și-au pus o amprentă considerabilă asupra aspectului capitalei Republicii Moldova, multe dintre clădirile și mărturiile istorice, fiind victime ale noilor sistematizări sau replanificări urbane.

Există însă și o excepție, aici fiind vorba despre Biserica Măzărache, care datează și probabil este singura (pe lângă piatra temelie) mărturie a perioadei în care Țara Moldovei se întindea din Carpați și până la Nistru. Edificiul datează din anul 1752 sau 1757 iar astăzi aparține comunității lipovenene, având hramul sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului”.

...

Ctitoria negustorului și vistiernicului Vasile Măzărachi nu a fost doar una de ordin religios.  Din anul 1800, în preajma locașului de cult a apărut o școală. Astăzi, biserica continuă să funcționeze, în interiorul acesteia sunt oficiate servicii divine.

 

...

...

sursa: Sputnik.md

Traseul Old Chișinău este unul dintre cele 16 pe care le vom propune împreună cu Teleportavel, tuturor cititorilor care vor deveni abonați AGORA. Fiecare traseu va avea parte de:

* Un itinerar bine structurat, ce îți economisește timpul și te ajută să ajungi ușor la destinație

* Harta detaliată a atracțiilor turistice

* Acces la istorii și date interesante despre fiecare locație

* Legătura directă cu autorul itinerarului, în caz că vrei mai multe informații

* Alte șase locații și povești inedite

Cum mă ajută un itinerar?

Devenind membru AGORA, primești de la noi un email cu toate detaliile despre abonamentul ales de tine. Te vom ruga să alegi un itinerar din cele 16 pe care ți le vom propune, iar ulterior îți vom transmite un link care îți va oferi acces gratuit la itinerarul favorit. Odată accesat, linkul te va transfera în chatbot-ul de pe messenger unde TOGY, ghidul online care te va însoți în călătoria ta, îți va povesti despre traseul ales, specificând toate opririle și locurile interesante din Google Maps. Ghidul va veni cu sugestii despre cele mai potrivite locuri pentru popasuri și cele mai frumoase priveliști de admirat sau fotografiat. Mai mult, TOGY va menține cu tine o conversație interactivă, îți va povesti lucruri interesante despre locație și ce mai poți vizita în zona respectivă.

Ești gata să vezi Chișinăul cu alți ochi sau să-ți petreci frumos și inspirat câteva ore din viața ta? Nu aștepta momentul, ia-ți un abonament!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal