În 21 de cazuri privind falsul în declarații și îmbogățire ilicită, semnalate de inspectorii de integritate, procurorii au refuzat să inițieze proceduri penale, anunță Autoritatea Națională de Integritate. Oamenii legii au emis acte procedurale de refuz sau de suspendare a examinării în care figurează deputați, procurori, un primar și doi funcționari publici cu statut special, un conducător de instituție publică, președinte de raion și funcționar public.
Potrivit unui counicat de presă emis de ANI, procurorii nu au dat curs la opt dosare pe subiectul falsului în declarații, care au fost admise de către cinci procurori. În alte patru dosare remise spre examinare procurorilor vizează aspectele privind îmbogățirea ilicită, în care figurează un fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova, un funcționar public cu statut special, un primar și un funcționar public.
Printre motivele invocate de procurori se enumeră lipsa elementelor componente ale infracțiunii, expirarea termenului de examinare (de decădere/de prescripție) sau contestarea actelor de constatare de către subiecții de control în instanța de contencios administrativ, comunică ANI
Totodată, alte opt cauze au fost suspendate de către procurori, după ce inspectorii de integritate au semnalat cazuri de îmbogățire ilicită și fals în declarații, în care sunt vizați trei deputați din Parlamentul Republicii Moldova, un președinte de raion și un conducător de instituție de stat. La fel și un caz de abuz în serviciu, săvârșit de un funcționat public cu statut special a fost suspendat.
Și de această dată organele penale au motivat că nu pot examina demersurile ANI, deoarece actele de constatare nu sunt definitive în instanța de judecată.
„Este regretabil că în demersurile sale instituția noastră se confruntă cu standarte duble în deciziile luate de organele penale. Principalul obiectiv al instituției noastre este de a-și îndeplini onest misiunea, însă, în condițiile acestor impiedimente, inclusiv abordările divergente ale factorilor de decizie din alte instituții anticorupție, scopul de prevenire și combatere a corupției în Republica Moldova ar putea fi compromis”, este precizat în comunicatul de presă ANI.
Instituția intenționează să invite Procuratura Generală într-o ședință tehnică de lucru în scopul identificării unor soluții.
Vezi și aceste știri

Un judecător, șeful unui penitenciar și un primar din nordul țării au ajuns sub lupa inspectorilor de integritate

Directorul unei Rezervații Naturale, șeful unei filiale a ANSA și un notar, sub lupa ANI. Ce încălcări au fost depistate

Doi procurori din cadrul PCCCOS au ajuns în vizorul inspectorilor de integritate. Ce încălcări au fost depistate
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
