Avocata poporului, Maia Bănărescu, vorbește într-un comunicat despre importanța asigurării condițiilor necesare votării pentru toți cetățenii care se află peste hotare. Aceasta spune că a recomandat, în mod repetat, mărirea numărului de secții de votare în afara țării și a celui de buletine de vot.
„Universalitatea sufragiului reprezintă realizarea dreptului electoral indiferent de reședință, sex, rasă, naționalitate, limbă, proveniența socială, funcția deținută sau exercitată, genul de activitate, religie, aspirații politice, avere sau de alte criterii și circumstanțe”, transmite ombudsman.md.
Mâine, 8 iunie, ar urma să fie luată o decizie finală în privința secțiilor de votare ce urmează să fie constituite pentru diasporă, după ce numărul de 139, decis la ședința CEC din 5 iunie, a iscat proteste.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.
Precizăm că până acum, 16 concurenți electorali deja au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre: Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acțiunii Comune ”Congresul Civic”, Blocul Electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat, Partidul ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Unității Naționale, Partidulul Politic „Democrația Acasă”, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „NOI” și Alianța pentru Unirea Românilor.
De asemenea, alte trei dosare se află în proces de examinare la CEC și anume, dosarele depuse de: Partidul „Puterea Oamenilor”, Partidul „Patrioţii Moldovei” și Partidul Regiunilor din Moldova.
Vezi și aceste știri

Ședința CEC privind revizuirea numărului secțiilor de vot în diasporă, pusă pe pauză. Când va fi luată o decizie

Maxim Lebedinschi și secțiile de votare în străinătate: „Nu poate fi vorba despre luarea unei decizii, fără o acoperire financiară”
