Au dispărut două tulpini de virusuri gripale? În ultimul an, în lume, nu a fost înregistrat niciun caz

Au dispărut două tulpini de virusuri gripale? În ultimul an, în lume, nu a fost înregistrat niciun caz

În timpul pandemiei COVID-19 a existat o transmisibilitate atât de redusă a gripei, încât unele tipuri de virusuri gripale s-ar putea să fi dispărut. Astfel, cazurile de gripă au scăzut la valori minime istorice - un fenomen pe care experții îl atribuie purtării măștilor și altor măsuri de precauție pentru combaterea noului coronavirus. Interesant este că două tipuri de virusuri gripale nu au mai apărut nicăieri în lume de un an, nefiind raportate cazuri de îmbolnăvire din cauza acestora, scrie Digi24.

Experții nu știu încă dacă aceste tipuri de gripă au dispărut de tot, dar dacă este așa, ar fi mult mai ușor de realizat vaccinurile gripale și de stabilit tulpinile cărora se adresează.

Două familii de virusuri gripale cauzează gripa sezonieră: gripa A și gripa B. Virusurile gripale A sunt împărțite în „subtipuri” bazate pe două proteine ​​de pe suprafața lor cunoscute sub numele de hemagglutinină (H) și neuraminidază (N), potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor. În prezent, H1N1 și H3N2 sunt încă în circulație. Virusurile gripale B, pe de altă parte, nu au subtipuri, dar sunt împărțite în două ramuri cunoscute sub numele de B - Yamagata și B - Victoria. O tulpină de H3N2, cunoscută sub numele de 3c3.A, nu a mai fost detectată din martie 2020. Același lucru este valabil și pentru linia B - Yamagata.

Publicitate

„Cred că are o șansă ca acestea să dispară”, spune Trevor Bedford, biolog la centrul de cercetare din Seattle, referindu-se la H3N2.

La rândul lui, Florian Krammer, virusolog la Școala de Medicină din New York, a spus referitor la tulpina B - Yamagata: „Doar pentru că nimeni nu l-a mai văzut nu înseamnă că a dispărut complet, nu? Însă, ar fi putut să dispară”.

În fiecare an, oamenii de știință pregătesc vaccinul antigripal cu luni înainte ca sezonul gripal să înceapă, în funcție de tulpinile care circulă în lume și în funcție de calculele care pot arăta care dintre acestea ar fi mai frecvente în sezonul următor.

O diversitatea mai redusă în rândul virusurilor gripale înseamnă o gamă mai mică de virusuri în circulație și o șansă mai mare ca tulpinile din vaccinuri să fie compatibile cu cele aflate în circulație.

„Fără îndoială, diversitatea virusurilor gripale aflate în circulație va fi modificată. Cât de mult va fi schimbată și cât de mult timp va rămâne așa, acestea sunt întrebările principale. Însă, nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus Richard Webby, director al Centrului pentru Studiul Ecologiei din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal