Sondaj: Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, cele mai multe voturi ar fi ale partidelor PAS, Blocul PCRM-PSRM și P. Șor

Sondaj: Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, cele mai multe voturi ar fi ale partidelor PAS, Blocul PCRM-PSRM și P. Șor

Maia Sandu, Igor Dodon și Vladimir Voronin sunt politicienii în care alegătorii ar avea cea mai mare încredere. Cel puțin aceasta arată un sondaj desfășurat de Asociația Sociologilor și Demografilor cu tema „Corectitudinea procesului electoral din RM: abordarea sociologică”. Totodată, cei 1.179 de respondenți au menționat pentru ce partide ar vota la alegerile parlamentare. În topul preferințelor se regăsesc PAS, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor și Partidul Șor.

Potrivit rezultatelor sondajului, personalitățile politice care se bucură de cea mai mare încrede în rândul respondenților sunt Maia Sandu (26,5%),Igor Dodon (26,1%) și Vladimir Voronin (6,7%). Alți 11,5% dintre respondenți au spus că nu au încredere în niciun politician din R. Moldova.

Totodată, dacă ar fi să analizăm răspunsurile celor deciși, atunci opțiunile se împart astfel: Maia Sandu (32,6%), Igor Dodon (32,1%) și Vladimir Voronin (8,2%)

Publicitate
...

Este de remarcat că 68,2% dintre respondenți au spus că sigur ar merge la alegeri dacă acestea ar fi organizate duminica viitoare, iar alți 12,9% au răspuns că „probabil voi merge”. De altă parte, 9,1% dintre cei chestionați spun că „probabil n-ar merge”, iar alți 7,7% - sigur nu vor merge. Rămân indeciși 2,1%.

Cât despre partidele pentru care ar vota respondenții, opțiunile s-au divizat astfel. 29,1% dintre cei chestionați ar vota pentru PAS, alți 28,8% - pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar pentru Partidul Șor - 5,8% dintre respondenți. Menționăm că 8,7% dintre persoanele chestionate au menționat că în cazul unor alegeri parlamentare n-ar merge la vot.

La capitoll proporțiile alegerii, din totalul celor deciși, pentru PAS ar vota 36,5%, pentru Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 36,1%, iar pentru Partidul Șor -7,3%.

...

Întrebați ce i-ar motiva să participe la vot, mai mult de jumătate din respondenți (53%) au spus că aceasta ar fi datoria civică, iar alți 41,1% dintre cei chestionați afirmă că dorința de a-și exprima poziția politică i-ar motiva să iasă la scrutin.

Întrebați când se decid pentru cine vor vota, 47,5% dintre respondenți spun că o fac înainte de campania electorală. Alți 30,6% spun că o fac în timpul campaniei, iar restul - în ajun sau nu știu ce să răspundă. Autorii studiului susțin că această rată reprezintă cei indeciși pentru votul căror mizează concurenții electorali.

...

Sondajul cu genericul „Corectitudinea procesului electoral din RM: abordarea sociologică” a fost realizat în perioada 24 mai - 5 iunie de Asociația Sociologilor și Demografilor. La chestionar au participat 1.179 respondeți, din 83 localități. Sondajul presupune marjă de eroare de 3%.  

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal