Procuratura Generală menționează că verificările au început pe 5 mai 2021, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS.
PG menționează că au apărut circumstanțe relevante ce au determinat începutul acțiunilor. În prezent, Procuratura Generală este în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz.
Faptul este confirmat după ce în cadrul unui proces de judecată care a avut loc luni la Judecătoria Ciocana, procurorii și-au retras ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul.
Deși PG a menționat că investigațiile se desfașoară „in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz, amintim că în 2017 un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică deconspirate în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice în 2008, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier.
Experții, inclusiv Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari.
La 15 noiembrie 2017 a fost demarat procesul penal, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă.
La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianîi.
În 2020, Sergiu Tofilat a făcut un nou demers către Procuratura Generală, aducând noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.