Îndulcește-te cu AGORA. Hai într-o călătorie la Casa Mierii! (FOTO)

Îndulcește-te cu AGORA. Hai într-o călătorie la Casa Mierii! (FOTO)

Cimitirul cailor, platanul de trei sute de ani, pinii seculari aranjați în forma unui ceas natural, stejarul lui Gagarin, conacul boierului Dino Russo, izvorul lui Pușkin - toate acestea nu sunt doar niște titluri de povești, sunt locuri care mustesc de legende, unde poți cunoaște istoria așa cum a fost ea, pe alocuri fascinantă, pe alocuri mai tristă. AGORA împreună cu Teleportravel te invită să parcurgi cel mai dulce itinerar, spre Călărași. Acest traseu presupune o călătorie care va dura în jur de șase ore, timp în care vei parcurge 67 de km. 

Devino unul dintre membrii AGORA, i-ați un abonament începând cu 48 de lei și călătorește, iar noi vom avea grijă ca tu să fii mereu informat.

Cimitirul cailor

Publicitate

Primul popas este la cariera „Cimitirul Cailor” - un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic, amplasat la nord de satul Păulești, raionul Călărași și are o suprafață de doi ha.

Conacul boierului Dino Russo și cel mai bătrân platan din Moldova

Din spusele băștinașilor, boierul Toma Russo, venind la vânătoare în pădurea de la marginea satului Păulești, a rămas uimit de frumusețea acestor locuri, așa că a decis să cumpere câteva hectare de pământ pentru a-și clădi aici o casă.

Toma Russo, împreună cu soția sa Smaranda Donici au avut doi feciori, Dino, căruia i-au revenit pământuri în Strășeni și în Prodăneștii Vechi.

...

Sursa foto: canal2.md

Ulterior, Dino Russo, care era o personalitate destul de renumită în rândurile aristocraților din acele timpuri a decis să-și creeze aici rezidența sa de vară, el locuind la Chișinău. Pentru că avea suficiente posibilități financiare, a reușit să transforme conacul într-un adevărat monument de arhitectură, iar împrejurimile – într-un muzeu al naturii. În prezent, complexul este cunoscut drept „conacul lui Dino”.

Reședința era spațioasă, cu două nivele, avea și o verandă mare, care deschidea o priveliște nemaipomenită cu livezi, podgorii, vii, dealuri verzi și multe flori. În fața conacului era un iaz mic cu pești și broaște, dar și o cărărușă ce ducea spre un izvor cu o apă cristalină și foarte rece. Clădirea era ornamentată cu mozaic multicolor.

...

Sursă foto: diez.md

Vizavi de conac, Dino Russo a plantat 24 de pini la distanțe egale unul de altul, în forma unui ceas rotund. De fapt, era un adevărat ceas natural, întrucât, după umbra razelor de soare se putea constata ora cu aproximație. În jur creșteau diferiți arbuști, printre care puteai găsi mure, măcieș și alte pomușoare. Tot din inițiativa lui Dino Russo, pe ambele părți ale drumului ce ducea spre sat a fost sădită o alee de nuci, în perioadă când familia Russo a pus stăpânire pe toată moșia Păulești.

...

Sursă foto: canal2.md

Tot în curtea conacului se află cel mai bătrân platan din Republica Moldova. În cei aproape 300 de ani copacul a crescut până la 30 de metri. Este mai mare şi mai bătrân decât stejarul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Tulpina este atât de viguroasă, încât pentru a putea îmbrățișa platanul de jur împrejur ar fi nevoie de șase persoane.

Vezi și: Hai cu AGORA în turul complex care combină dealurile împădurite și adâncurile pământului: Ivancea și Brănești

Casa Mierii, locul unde devii mai dulce

Aici vizitatorii sunt familiarizați cu procesul de colectare a mierii și multiplele modalități de utilizare a acesteia, dar și a produselor apicole. De asemenea, la Casa Mierii poți gusta diferite tipuri de miere îmbinată cu nuci și vin de casă, poți meșteri un suvenir din ceară de albine, și, desigur, poți cumpăra mierea preferată.

...

Sursă foto: Casamare.md

Degustările se fac la o terasă amenajată în stil traițional, asemănător unei Case Mari cu o verandă din lemn, unde sunt expuse obiecte vechi, care erau folosite pe vremuri în gospodăriile oamenilor. Gazda casei vă va povesti cu mândrie despre colecția de circa 200 de prosoape unice, vechi de mai mult de un secol.

Fie că adori gustul mierii sau o consumi doar la răceală, o escapadă la pensiunea din satul Răciula te va lăsa cu multe impresii.

...

Sursă foto: Tatrabis

Sursă foto: Teleportravel.com

Împreună cu partenerii noștri, începând cu întâi iunie, le oferim tuturor abonaților noi AGORA câte un itinerar gratuit, la alegere, spre cele mai frumoase locuri din țara noastră! Astfel, poți să prinzi doi iepuri odată - călătorești și susții presa independentă.

Vezi și: Începe vara străbătând Moldova: Susții presa liberă și primești gratuit itinerarul „Mica Elveție” și peisaje edenice. Iată ce poți vizita (FOTO)

Cel mai dulce itinerar este unul dintre cele 16 pe care le vom propune împreună cu Teleportavel, tuturor cititorilor care vor deveni abonați AGORA. Fiecare beneficiar al unui astfel de traseu va avea parte de:

* Un itinerar bine structurat, ce îți economisește timpul și te ajută să ajungi ușor la destinație

* Harta detaliată a atracțiilor turistice

* Acces la istorii și date interesante despre fiecare locație

* Legătura directă cu autorul itinerarului, în caz că vrei mai multe informații

* Alte locații și povești inedite

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal