
De la 139 la 146. CEC a majorat numărul secțiilor de votare ce urmează să fie amenajate pentru diasporă (LIVE TEXT)
Comisia Electorală Centrală a votat pentru constituirea a 146 de secții de votare peste hotare. Practic, au fost adăugate nouă secții noi, iar două au fost excluse dintre cele 139 aprobate pe 5 iunie.
・
UPDATE 15:33 Cu 8 voturi pentru și unul împotrivă, a fost adoptată hotărârea de a majora numărul secțiilor de votare de la 139 la 146. Iar proiectul membrului CEC, Dumitru Pavel, a fost exclus.
Decizia finală l-a indignat pe Dumitru Pavel: „Acesta nu a fost un consens între membri, a fost o soluție pentru a spăla murdăria făcută de CEC.”
UPDATE 15:30 Secretarul MAEIE, Eugeniu Revenco are o altă părere: „Înțeleg că Comisia caută un compromis. Vreau să atrag atenția că în Rusia avem un dezechilibru. Mai cred că mai e nevoie de câte o secție în Londra, în nordul Italiei și la Paris.”
UPDATE 15:27 „După discuția de azi, cu amenințări de aplicare a forței fizice, eu voi susține proiectul dat, dar nu din frică, dar pentru a ieși din impas”, a spus președintele CEC, Dorin Cimil.
UPDATE 15:20 „Suplinirea cu doar 8 secții de votare este prea mică față de necesitățile reale. Eu propun deschiderea a 24 de secții în plus. Aceasta nu e o îmbunătățire. Eu nu voi susține acest proiect”, a spus Dumitru Pavel.
UPDATE 15:15 „Se propune o hotărâre de modificare. Se propune ca din Atena, una din două secții să fie excluse, pentru că se află la o depărtare de 3 km. Urmează să fie exclusă și o secție din România, Oradea. În Rusia, rămâne același număr. În Franța se face o creștere cu două secții de votare. În Germania, se propune majorarea de la șase la nouă. În Italia se propune 31 de secții. În Marea Britanie se propune o creștere de la șapte la zece”, a propus membrul CEC, Sergiu Gurduza.
https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcecmoldova%2Fvideos%2F484139139317281%2F&show_text=false&width=560&t=0
La ședinta CEC din 5 iunie, s-a decis constituirea a 139 de secții de votare în diasporă, după ore de neînțelegeri pe marginea acestui subiect. Decizia a iscat proteste, iar PAS, PUN și Blocul „Renato Usatîi” au contestat hotărârea CEC în instanță.
Cel care a venit cu propunerea de a păstra aceleași secții de votare la scrutinul din 11 iulie 2021, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020, a venit din partea secretarului CEC, Maxim Lebedinschi.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.