De la 139 la 146. CEC a majorat numărul secțiilor de votare ce urmează să fie amenajate pentru diasporă (LIVE TEXT)

De la 139 la 146. CEC a majorat numărul secțiilor de votare ce urmează să fie amenajate pentru diasporă (LIVE TEXT)

Comisia Electorală Centrală a votat pentru constituirea a 146 de secții de votare peste hotare. Practic, au fost adăugate nouă secții noi, iar două au fost excluse dintre cele 139 aprobate pe 5 iunie.

UPDATE 15:33 Cu 8 voturi pentru și unul împotrivă, a fost adoptată hotărârea de a majora numărul secțiilor de votare de la 139 la 146. Iar proiectul membrului CEC, Dumitru Pavel, a fost exclus.

Decizia finală l-a indignat pe Dumitru Pavel: „Acesta nu a fost un consens între membri, a fost o soluție pentru a spăla murdăria făcută de CEC.”

Publicitate

UPDATE 15:30 Secretarul MAEIE, Eugeniu Revenco are o altă părere: „Înțeleg că Comisia caută un compromis. Vreau să atrag atenția că în Rusia avem un dezechilibru. Mai cred că mai e nevoie de câte o secție în Londra, în nordul Italiei și la Paris.”

UPDATE 15:27 „După discuția de azi, cu amenințări de aplicare a forței fizice, eu voi susține proiectul dat, dar nu din frică, dar pentru a ieși din impas”, a spus președintele CEC, Dorin Cimil.

UPDATE 15:20 „Suplinirea cu doar 8 secții de votare este prea mică față de necesitățile reale. Eu propun deschiderea a 24 de secții în plus. Aceasta nu e o îmbunătățire. Eu nu voi susține acest proiect”, a spus Dumitru Pavel.

UPDATE 15:15 „Se propune o hotărâre de modificare. Se propune ca din Atena, una din două secții să fie excluse, pentru că se află la o depărtare de 3 km. Urmează să fie exclusă și o secție din România, Oradea. În Rusia, rămâne același număr. În Franța se face o creștere cu două secții de votare. În Germania, se propune majorarea de la șase la nouă. În Italia se propune 31 de secții. În Marea Britanie se propune o creștere de la șapte la zece”, a propus membrul CEC, Sergiu Gurduza.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcecmoldova%2Fvideos%2F484139139317281%2F&show_text=false&width=560&t=0

La ședinta CEC din 5 iunie, s-a decis constituirea a 139 de secții de votare în diasporă, după ore de neînțelegeri pe marginea acestui subiect. Decizia a iscat proteste, iar PAS, PUN și Blocul „Renato Usatîi” au contestat hotărârea CEC în instanță.

Cel care a venit cu propunerea de a păstra aceleași secții de votare la scrutinul din 11 iulie 2021, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020, a venit din partea secretarului CEC, Maxim Lebedinschi.

VEZI ȘI: Maxim Lebedinschi și secțiile de votare în străinătate: „Nu poate fi vorba despre luarea unei decizii, fără o acoperire financiară”

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal