AGORA și Teleportravel te invită la Țîpova - cea mai mare mănăstire rupestră din Europa (FOTO)

AGORA și Teleportravel te invită la Țîpova - cea mai mare mănăstire rupestră din Europa (FOTO)

Cu siguranță ai auzit de nenumărate ori despre vestita mănăstire de pe malul Nistrului, săpată în stâncă. Dacă încă nu ai văzut-o, vino cu AGORA să cunoști lucruri noi despre mănăstirea Țîpova și să admiri împrejurimile nemaipomenite. Traseul de 90 de km durează  aproximativ șase ore, timp în care ai ocazia să cunoști patrimoniul cultural-istoric și cadrul natural de aici. 

Devino membru AGORA, ia-ți un abonament de la 48 de lei și beneficiază de un tur la Țîpova! Iar în timp ce tu vei călători, noi îți aducem porția de știri! 

La Țîpova, pe malul stâncos al Nistrului se găsește cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxa din Moldova și din Europa. Comunitatea monahală de aici a existat cu mult înaintea formării statului feudal Moldova. Se crede că unele chilii au fost săpate în stâncile abrupte ale Nistrului prin sec.X-XII (potrivit altor date, ar fi vorba de sec. XVI-XVIII).

Publicitate
...

Sursă foto: travelblog.md

Începând cu 1776 se atesta o perioada de prosperare, când mănăstirea se extinde spre sud, iar  biserica rupestră a fost compartimentată în spații mari, despărțite de coloane masive.

În perioada sovietică mănăstirea a fost închisă și devastată. Deja în anul 1975, ruinele mănăstirii rupestre Țîpova sunt luate sub protecția statului, iar în 1994 aici s-au preluat slujbele divine. Se spune că în această mănăstire domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare s-a cununat cu soția sa Maria Voichița, iar o altă legendă afirmă că printre aceste stânci și-a petrecut ultimii ani din viață Orfeu, care este înmormantat în nișa unei cascade din defileu.

...

Sursă foto: Teleportravel.com

În cadrul rezervației peisagistice „Țîpova” mai poți vizita un defileu impresionant.

Pe un mal abrupt de aici, în antichitate (sec. IV-III i.e.n.) a existat o cetate de pământ a geto-dacilor. Bastioanele acesteia pe promotoriu s-au păstrat pănâ în zilele noastre. 

Locurile sunt ideale pentru alpinism, pentru trasee de trekking, pentru plimbări în aer liber și drumeţii. Este locația perfectă pentru a evada din aglomerația orașului, într-o zi de recreere și odihnă activă.

Vezi și:  Îndulcește-te cu AGORA. Hai într-o călătorie la Casa Mierii! (FOTO)

...

Sursă foto: Teleportravel.com

Complexul rupestru Mănăstirea Țîpova este unul dintre cele 16 pe care le  propunem, împreună cu Teleportavel, tuturor cititorilor care vor deveni abonați AGORA. Fiecare beneficiar al unui astfel de traseu va avea parte de:

* Un itinerar bine structurat, ce îți economisește timpul și te ajută să ajungi ușor la destinație

* Harta detaliată a atracțiilor turistice

* Acces la istorii și date interesante despre fiecare locație

* Legătura directă cu autorul itinerarului, în caz că vrei mai multe informații

* Alte locații și povești inedite

Cum te ajută un itinerar

Devenind membru AGORA, primești de la noi un email cu toate detaliile despre abonamentul ales de tine. Te vom ruga să alegi un itinerar din cele 16 pe care ți le vom propune, iar ulterior îți vom transmite un link care îți va oferi acces gratuit la itinerarul favorit. Odată accesat, linkul te va transfera în chatbot-ul de pe messenger unde TOGY, ghidul online care te va însoți în călătoria ta, îți va povesti despre traseul ales, specificând toate opririle și locurile interesante din Google Maps. Ghidul va veni cu sugestii despre cele mai potrivite locuri pentru popasuri și cele mai frumoase priveliști de admirat sau fotografiat. Mai mult, TOGY va menține cu tine o conversație interactivă, îți va povesti lucruri interesante despre locație și ce mai poți vizita în zona respectivă.

Vezi și:  Hai cu AGORA în turul complex care îți oferă la pachet priveliștea dealurilor împădurite și miracolul din adâncurile pământului: Ivancea și Brănești (FOTO)

Te-am intrigat? Știi ce să faci, ia-ți un abonament și hai cu noi. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal