Muzicianul Iurie Sadovnic este petrecut, astăzi, 9 iunie, pe ultimul drum de rude, prieteni și oameni de cultură. Drapelul de Stat de pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost coborât în bernă, iar Drapelele de Stat din faţa instituției au fost legate cu panglică de doliu, în memoria lui Iurie Sadovnic.
De dimineață, la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla a fost oficiatî slujba de înrmomântare. Printre cei prezenți au fost artiștii Gheorghe Țopa, Zinaida Julea, Eugen Doga, Constantin Moscovici, Frații Bivol, dar și mai mulți politicieni: Andrei Nastase, Chiril Moțpan, Monica Babuc și Aureliu Ciocoi.
„Plecarea ta ne-a lăsat cu mari pierdiri, cântece nescrise și necântate”, a spus maestrul Eugen Doga.
„Ai ales să pleci în această perioadă și noi n-am știut să fim alături să-ți spunem că e devreme. Odihnește-te în pace, iubitul nostru, Iurie Sadovnic”, a vorbit și Monica Babuc.
Iurie Sadovnic a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală de pe strada Armenească.
Ziua de 9 iunie a fost declarată zi de doliu național în memoria renumitului interpret și compozitor de muzică ușoară și folk, promotor al valorilor naționale și culturale, Iurie Sadovnic.
Vezi aici: Programul funeraliilor muzicianului Iurie Sadovnic
Amintim că, muzicianul Iurie Sadovnic a murit la vârsta de 69 de ani. Acesta s-ar fi împușcat în cap, potrivit polițiștilor. Incidentul a avut loc în momentul în care artistul era singur acasă.
Iurie Sadovnic a lăsat și un mesaj de adio, pe care a scris că nu vrea să fie povara nimănui. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al poliției municipale.
Iurie Sadovnic s-a născut pe 14 decembrie 1951 în satul Jura, raionul Râbniţa. A fost solist al mai multor ansambluri vocal-instrumentale - „Haiducii din Susleni”, „Haiducii” de la Institutul de Arte (1968-1973), „Sonor” (1973-1976), „Contemporanul” (1977-1981) şi „Bucuria” (1980-1983), toate constituind etape firești în devenirea formaţiei care l-a înscris pentru totdeauna în galeria marilor Artiști - „Legenda” (1983-1996).
De-a lungul carierei artistice, a evoluat pe diverse scene de acasă și din lume, dar și pe scenele improvizate din sutele de sate ale Moldovei. A fost mereu alături de oameni, pășind în ritmul timpului și al evenimentelor ce ne-au marcat pe toți în ultimii 30 de ani. Era o prezență activă la Cenaclul „Dialog” de la Uniunea Scriitorilor, iar în piesele sale nu odată s-a regăsit vibrația vremurilor și a încercărilor prin care a trecut țara noastră.
„Mi-e dor de tine, mamă” și „Faţa pâinii”, „Andrii Popa” și „Demnitate”, „Drago! O, Tee” și „Oglinda clipelor”, „Meditație” și „Cât trăim pe-acest pământ”... Sunt doar câteva dintre şlagărele cu care Iurie Sadovnic va rămâne în istoria muzicii naționale și pe care le-a adunat în albumele „Legenda”, „Enigmatica femeie”, „Masa de piatră”, „În limba ta” (pe versuri de Grigore Vieru), „Liniştea patriei mele”. A trăit în și din poezie, inspirându-se din marii poeți ai neamului. Din această inspirație s-a născut și propriul său volum de poezie „Am să plec în codrul verde” (1999). Iar cel din urmă album, intitulat simbolic „Evadare”, a devenit între timp testamentul regretatului om de artă.
Pentru meritele deosebite în dezvoltarea artei muzicale, în activitatea de creație și contribuția la procesul de renaștere națională, Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile onorifice Artist emerit (1984) și Artist al Poporului (2011), cu Medaliile „Meritul Civic” (1993) și „Mihai Eminescu” (2000), și cu „Ordinul Republicii” (2015).
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

Ești în căutarea unei universități din țară pentru a-ți continua studiile? Află care sunt motivele de a aplica la USC, de la absolvenții de succes ai universității
