
Îți propunem un tur spre cea mai veche mănăstire din Moldova. Căpriana te așteaptă (FOTO)
Ce știi despre Mănăstirea Căpriana? AGORA te cheamă să cunoști legendele lăcașului sfânt. Călătoria presupune o drumeție de 14 km dus-întors de la Mănăstirea Căpriana pănă la Stejarul lui Ștefan cel Mare prin pădurea seculară de stejari. Traseul nu este unul complicat deci, e potrivit pentru toată familia, iar la sfârșitul acestuia, puteți organiza un picnic pe malul lacului din satul Scoreni.
・
Din data de întâi iunie, împreună cu partenerii noștri, oferim tuturor abonaților noi AGORA câte un itinerar gratuit, la alegere, spre una dintre cele mai frumoase destinații turistice din țara noastră!
Vino să fii și tu unul dintre cei 240 de membri AGORA, ia-ți un abonament începând cu 48 de lei, astfel, poți să călătorești și să susții presa independentă.
Mănăstirea Căpriana, una dintre cele mai vechi și frumoase din Moldova
Mănăstirea Căpriana este considerată cel mai vechi și faimos așezământ monastic din țara noastră. Ar fi ultimul bastion al arhitecturii voievodale din Republica Moldova aparținând spațiului cultural românesc.
Primele documente care fac referire la Căpriana datează din 1420. Ele vorbesc despre moșia unui boier aflată la graniță cu o biserică din lemn. În 1425, Alexandru cel Bun zidește un lăcaș din piatră (Căpriana I), cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, pe care, în 1429 îl ridică la rang de mănăstire domnească și îl înzestrează cu o prisacă, o moară și o moșie întinsă peste șase sate. Alte surse afirmă că biserica din piatră a fost construită de Ștefan cel Mare.
Sursă foto: Komoot
Vezi și: Îndulcește-te cu AGORA. Hai într-o călătorie la Casa Mierii! (FOTO)
Legendele Căprianei
Una dintre legende s-a raportat la cel mai iubit și viteaz domn din istorie, Ștefan cel Mare și Sfânt. Se spune că, trecând odată prin Codrii Lăpușnei, a oprit să-și adape calul și să se odihnească. Șezând el așa, a zărit o căprioară într-o poieniță din mijlocul pădurii. Oștenii au vrut s-o vâneze, dar Ștefan nu i-a lăsat. Apoi, a văzut în luminiș alte și alte căprioare. Și a hotărât pe loc ca aici să se întemeieze satul Căprioara, devenit, cu timpul, Căpriana.
Sursă foto: mănăstireacăpriana.md
O altă versiune este copia fără nume a Vrâncioaiei. Se bătea Ștefan cel Mare cu turcii prin codrii Moldovei și, la un moment dat, a ajuns la o bătrână care avea șapte feciori.
- „Mi-i dai mie pe băieții tăi la luptă?”, ar fi întrebat voievodul.
- „Ia-i!”, i-ar fi zis mama.
Și au plecat cu toții la război și, cu o vitejie nemaiîntâlnită, i-au pus pe turci pe fugă. Când se întorceau, au dat peste o poiană. - „Voi zidi aici o mănăstire în cinstea voastră și-n amintirea acestei bătălii. Unde s-o înfige săgeata, acolo va fi clădită”, a spus Ștefan cel Mare.
Unul dintre băieți a slobozit din arc o săgeată, iar aceasta, în cădere, a ucis o căprioară. Înduioșat, Ștefan a poruncit:
- „Acest loc se va numi Căpriana”.
Astăzi, în complexul mănăstirii sunt trei biserici: Sf. Nicolae, Sf. Gheorghe și Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, există și o serie de constructii auxiliare, fântâni arteziene și pavilioane, executate în stil tradițional. Pereții mănăstirii încă mai păstrează legende vechi de pe vremuri, iar stejarul lui Ștefan cel Mare încă se mai înalță semeț în preajmă.
Sursă foto: Teleportravel.com
Traseul spre Mănăstirea Căpriana este unul dintre cele 16 pe care le vom propune, împreună cu Teleportavel, tuturor cititorilor care vor deveni abonați AGORA. Astfel, vei avea parte de:
* Un itinerar bine structurat, ce îți economisește timpul și te ajută să ajungi ușor la destinație
* Harta detaliată a atracțiilor turistice
* Acces la istorii și date interesante despre fiecare locație
* Legătura directă cu autorul itinerarului, în caz că vrei mai multe informații
* Alte locații și povești inedite
Nu rata această vară! Călătorește în țară, devenind membru AGORA.
Cum să utilizezi ghidul messenger Teleportravel?