Un an de PACE sau traseul parcurs de partidul condus de Gheorghe Cavcaliuc (FOTO, VIDEO)

Un an de PACE sau traseul parcurs de partidul condus de Gheorghe Cavcaliuc (FOTO, VIDEO)

În cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 s-au înscris 23 de concurenți electorali. Astăzi dăm start unei serii de articole de prezentare a acestora. Începem cu primul concurent din buletinul de vot - Partidul Acasă Construim Europa, prescurtat PACE.

Pe primele cinci poziții din lista candidaților PACE au fost incluși:

1. Alexandru Grumeza (medic în cadrul Spitalului clinic de Neurologie din capitală, vicepreședinte PACE);

Publicitate

2. Denis Roșca (economist, prim-vicepreședinte PACE);

3. Nadejda Tatarciuc (fondatoarea brand-ului Nikita Rinaldi, economist, secretar general al PACE);

4. Nelu Straciuc (președintele OT PACE Bălți);

5. Gheoghe Cavcaliuc (președintele PACE, fost șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție)

Partidul Politic Acasă Construim Europa se poziționează ca o formațiune de centru-dreapta, cu o doctrină liberal-socială și un vector pro-european. Liderul partidului este Gheorghe Cavcaliuc, colonel în rezervă și fost șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție. Formațiunea a fost oficial înregistrată la 25 august 2020. Într-un timp record, de doar două luni de la lansarea grupului de inițiativă, membrii au reușit să colecteze numărul necesar de semnături pentru crearea partidului, să constituie organizațiile teritoriale și să organizeze Congresul Național de constituire a partidului. Astăzi formațiunea numără în jur de 7.000 de membri.

Pe parcursul primului an de viață, partidul s-a făcut remarcat prin mai multe situații neobișnuite. În aprilie curent, un membru al partidului PACE l-a stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, acuzându-l pe acesta că s-ar fi vaccinat împotriva COVID-19 cu una dintre dozele destinate medicilor.

...

Într-un comunicat, membrii PACE și-au argumentat acțiunile motivând că astfel luptă cu funcționarii corupți și birocrați.

În urma incidentului președintele organizației teritoriale PACE a fost reținut de procurori. Două săptămâni mai târziu, liderul partidului, Gheorghe Cavcaliuc, a fost recunoscut și el în calitate de bănuit în acest caz, pentru „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Cavcaliuc, la rândul său, s-a declarat nevinovat acuzând procurorii că l-ar persecuta politic. 

Liderul PACE, cel mai tânăr colonel

De altfel, aceasta nu este singura acuzație care i-a fost adusă de-a lungul timpului fostului șef al IGP, presa de la Chișinău prezentându-l în repetate rânduri ca un exponent al vechiului regim de guvernare. 

Gheorghe Cavcaliuc a ocupat funcții de conducere în Poliție încă de la vârsta de 26 de ani. Este cel mai tânăr colonel din RM, avansarea sa în funcție fiind una extrem de rapidă. Numai în anul 2009 acesta a ajuns să primească atât gradul de căpitan, cât și pe cel de maior de poliție. 

„Eu am făcut carieră având ambii părinți peste hotare. Părinții mei au început să plece la muncă peste hotare când eu aveam 13 ani.” 

Gheorghe Cavcaliuc

Autor:

Fostul șef al IGP spune că toate gradele și premiile le-a obținut pentru merite deosebite în activitatea sa profesională.

„Astea sunt cazuri pe care le-am descoperit. Au fost recunoscute de Republica Moldova și toată comunitatea internațională”, declara în cadrul unui interviu pentru TV8

În iunie 2019, după schimbarea puterii la Chișinău, fostul șef de la Moldatsa, Sorin Stati declara că, pe timpul guvernării Partidului Democrat și sub coordonarea lui Cavcaliuc, din Republica Moldova erau exportate, în fiecare zi, prin contrabandă tone de țigări, anabolizante și piatră prețioasă. Gheorghe Cavcaliuc a respins atunci acuzațiile solicitându-i lui Stati să probeze declarațiile făcute.

Anchetă penală pe numele lui Cavcaliuc

În cadrul unui control, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI a stabilit că, în 2015, fostul șef-adjunct al IGP ar fi aplicat ilegal stimulări, sancțiuni disciplinare, avansări, transferuri, concedieri, a acordat ilegal grade speciale și concedii. 

„Chiar dacă instanța a confrimat caracterul ilegal al acțiunilor șefului-adjunct al IGP, Procuratura Anticorupție a refuzat, în intervalul anilor 2015 – 2019, pornirea urmăririi penale în privința acestuia, arhivând materialele”, se arăta într-un comunicat al Procuraturii Generale emis la 15 februarie 2021.

Astfel, procurorii au decis reluarea anchetei în privința lui Cavcaliuc, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. În prezent, dosarul se află la etapa urmăririi penale.  

Anterior, presa a scris despre averea de milioane pe care a reușit să o adune Gheorghe Cavcaliuc în perioada în care a fost bugetar, majoritatea proprietăților sale fiind înscrise pe numele membrilor familiei și rudelor.

Potrivit declarației de avere depuse la CEC, liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, deține funcția de șef al Departamentului de Securitate în cadrul companiei SA Komet Group. În perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, Gheorghe Cavcaliuc a ridicat un salariu de 198 de mii de dolari de la Komet Group SA. Această entitate apare în baza de date a site-ului offshoreleaks.icij.org, creată de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație. Compania ar fi înregistrată pe Insulele Virgine Britanice și ar avea legături cu omul de afaceri Anatol Stati și compania Ascom. 

Campania electorală

Partidul Acasă Construim Europa s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate înscenând reînvierea Moldovei prin ieșirea unei tinere dintr-un sicriu. Câteva săptămâni mai târziu, formațiunea a anunțat că a imprimat pozele membrilor echipei pe seturi de cărți de joc.

...

În actuala campanie electorală, liderul PACE s-a remarcat și prin dezvăluirea unor informații la limita protecției datelor cu caracter personal, prezentând acte și extrase din dosare care s-au aflat sau încă sunt în gestiunea oamenilor legii.

După declarațiile fostului șef-adjunct de la IGP, pe un canal de Telegram a fost publicat un document din care ar reieși că persoana vizată ar fi jurnalista Nata Albot. În urma acestui caz, jurnalista a declarat că se retrage din cursa electorală pentru a nu dăuna echipei care a invitat-o să participe în alegeri. 

În actuala campanie, Gheorghe Cavcaliuc și liderul Blocului Electoral Renato Usatîi și-au aruncat acuzații reciproce, ambii folosind un limbaj agresiv și promițîndu-și unul altuia că vor face pușcărie. 

Printre promisiunile electorale anunțate de Partidul Acasă Construim Europa se numără:

1. Rezolvarea problemei corupției - 30 deputați și demnitari vor fi închiși pentru acte de corupție. 

2. Dezvoltare economică și regională - Peste numai 4 ani, în niciun sat din Republica Moldova nu vor mai exista drumuri cu noroi, prin reparația integrală a drumurilor în varianta cu asfalt, cu beton sau varianta albă.

3. Votul electronic va fi implementat în cel mult un an.

4. Diferendul transnistrean - Rezolvarea definitivă a problemei teritoriale a Republicii Moldova prin acceptarea necondiționată a Constituției Republicii Moldova de către regiunii nerecunoscute.

5. Diaspora - construcția de biserici ortodoxe în țările și orașele cu un număr mare a diasporei.

Potrivit unui sondaj realizat de compania Date Inteligente, în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie, PACE ar acumula mai puțin de 1% din voturi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal