
Detalii din dosarul energiei electrice din 2008: „Avem două întrebări către Dodon.” Reacția liderului PSRM
Sergiu Tofilat povestește istoria deschiderii dosarului penal pe subiectul energiei electrice, cumpărate de Republica Moldova din Ucraina, printr-un intermediar, contract din cauza căruia țara noastră ar fi fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. Potrivit lui Tofilat, la Președinție au ajuns informații care scot la iveală și legătura lui Plahotniuc cu toată această schemă. Jumătate din milioanele fraudate ar fi ajuns într-un off-shore de al fostului lider PDM. Întrebarea experților este ce a avut de câștigat Dodon de pe urma acestei tranzacții, el fiind cel care, în 2008, ar fi negociat contractul de procurare a energiei cu partea ucrainească. Practic, pentru că Moldova a cumpărat de la un intermediar, asta a făcut ca moldovenii să achite mai scump pentru această energie electrică. Serviciul de presă al lui Igor Dodon transmite că acesta nu ar fi avut nicio legătură cu respectivul contract.
・
Într-o conferință de presă, Sergiu Tofilat a explicat povestea din spatele dosarului energiei electrice din 2008:
„Am aflat de această schemă datorită unei investigații jurnalistice. Noi am acumulat material probatoriu și am depus o plângere. Până în 2008, Moldova cumpără energie din Ucraina direct. În aprilie 2008, Guvernul RM trimite o delegație la Kiev că să negocieze un nou contract de furnizare a energiei. Din delegație face parte și Igor Dodon, pe atunci ministru al economiei. În rezultatul acestor negocieri, începând cu mai 2008, Moldova avea deja două contracte de procurare a energiei. Așadar, o parte o cumpărăm direct, a două parte - printr-un intermediar, la un preț mai scump. M-am adresat la ANRE cine și câtă energie a dat și la ce preț. Perioada mai - decembrie 2008, având diferența de preț, acest intermediar a câștigat 14,5 milioane de dolari. Având toate astea, am depus o plângere la poliție în 2017. Imediat s-a decis deschiderea unui proces penal. Peste o lună, procesul penal se clasează și nici măcar nu am fost înștiințați. Versiunea oficială este că pPoșta nu ar fi găsit adresa noastră. Vara trecută am fost la Procuratură să depun mărturii pe un alt dosar și am aflat că procesul penal a fost clasat. Am contestat această ordonanță. Noi în decembrie ne-am adresat în judecată. Anul ăsta, pe 1 februarie, s-a început judecată și s-a terminat pe 7 iunie și am obținut câștig de cauză și i-am impus pe procurori să înceapă procesul penal.
Detalii noi. Acum două luni,la Președinție, au parvenit informații cu parafă secretă, dar pot da câteva detalii. Potrivit informațiilor, jumătate din banii câștigați de acest intermediar au ajuns la un offshore de al lui Plahotniuc.
Avem prejudiciul de 14,5 milioane de dolari. Avem declarațiile lui Dodon care spune că a negociat el însuși acest contract și avem confirmarea că jumătate din bani au ajuns la offshore-urile lui Plahotniuc.
Avem două întrebări către Dodon. Cine v-a dat indicații să negociați acest contract și ce beneficiu ați primit dvs personal? De ce nu am procurat toată cantitatea de energie electrică în mod direct?”
Am solicitat o explicație de la serviciul de presă al liderului socialiștilor. Iată răspunsul: „Acestea sunt speculații și acuzații nefondate care au fost lansate intenționat în context electoral, pentru a favoriza concurenții de care respectivul Sergiu ToFilat este atașat politic și nu numai. Vrem să se știe că nici măcar nu Igor Dodon a negociat pe marginea subiectelor invocate, deci nu sunt temei de vreo învinuire.”
Centrul de Investigații Jurnalistice a fost cel care a publicat în 2008 o anchetă despre firma intermediară prin care Republica Moldova a procurat energie electrică la preț majorat în acel an.