Răspunderea contribuabilului pentru încălcări fiscale: Norme și proceduri legale

Răspunderea contribuabilului pentru încălcări fiscale: Norme și proceduri legale
Foto: liberinteleorman.ro

Odată cu sporirea eficienței administrării fiscale, a intensificării controalelor fiscale operative privind respectarea legislației fiscale cu scopul conformării contribuabililor obligațiunilor fiscale, se vor intensifica şi cazurile de prezumare a unor activități ilicite, în rezultatul cărora de către organele fiscale vor fi întocmite procese-verbale contravenționale şi emise decizii privind aplicarea sancțiunilor fiscale.

În aceste împrejurări, ca bază pentru contribuabili în vederea apărării drepturilor şi intereselor legitime a acestora, şi desigur pentru a nu admite abuzuri din partea organelor de control fiscal, vom face trimitere la un principu ce îşi are origine la examinarea cauzelor penale, dar care are o importanță deosebită şi la aplicabilitate directă la examinare a cazului de încălcare fiscală.

Astfel, un pas de o importantă majoră pentru stabilirea principiului respectării drepturilor și intereselor legitime ale contribuabililor a fost includerea în Codul Fiscal al Republicii Moldova a unuia din cele mai importante institute democratice - norma privind prezumția nevinovăției contribuabilului. În esență prezumția nevinovăției este un principiu de drept recunoscut la scară internațională, având reglementare constituțională, conform căreia acuzatul nu are sarcina de a-și dovedi nevinovăția. Această sarcină revine acuzatorului. 

Astfel, aşa cum reiese din prevederile art. 11 alin. (1) Codul fiscal, legislatorul moldav a extins aplicabilitatea acestui principiu şi asupra încălcărilor fiscale. Ori, conform art. 11 alin. (1) Cod fiscal, apărarea drepturilor şi intereselor contribuabilului se face pe cale judiciară. Toate îndoielile apărute la aplicarea legislației fiscale se vor interpreta în favoarea contribuabilului. 

Altfel spus, orice contribuabil este prezumat nevinovat în comiterea încălcării fiscale, până când vinovăţia sa nu va fi dovedită în modul prevăzut de lege, şi stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă, fiind-ui asigurate toate garanțiile necesare apărării sale. 

Din conținutul prezumţiei nevinovăţiei reiese că un contribuabil nu este obligat să probeze nevinovăţia sa în comiterea încălcărilor fiscale, deoarece sarcina probațiunii privind circumstanțele, care dovedesc fapta ilicită şi vina contribuabilului în comiterea acestia, este pusă în seama organului fiscal.           

Cu toate acestea, eliberarea contribuabilului (sau a altor persoane după caz) de obligația probării nevinovăției sale nu-l privează de dreptul să contribuie activ în apărea sa, inclusiv prin angajarea unui avocat, firmă de contabilitate sau de auditor independent etc. În esență, lipsa la contribuabil a obligației probării nevinovăției ar înseamnă în primul rând că: 

 1. Acesta nu poate fi obligat să dea explicații sau să prezinte dovezile disponibile.
 2. Recunoașterea de către contribuabil a vinovăției nu constituie regina probelor (regina probationum) și va putea fi luată în considerație doar în prezenta altor probe administrate legal pe caz.
 3. Refuzul de a participa la probatoriu nu poate atrage după sine consecințe negative pentru contribuabil, nici în partea recunoașterii vinovăției acestuia şi nici la determinarea tipului şi măsurii de răspundere a acestuia. 

Totuși, trebuie remarcat faptul că din conținutul art. 253 Codul fiscal reiese că un contribuabil în cadrul controlului fiscal sub riscul de a fi atras la răspundere este obligat să prezinte organului fiscal documente, care ar putea fi folosite în calitate de probe la stabilirea vinovăției acestuia. Astfel, dispozițiile codului fiscal potrivit cărora contribuabilul nu este obligat să probeze nevinovăția sa sunt limitate de această normă, deoarece se instituie obligația contribuabilul să prezinte informația necesară, care poate fi ulterior folosită în calitate de probă pentru a stabili vinovăția acestuia.           

În continuare, interpretând conținutul art. 11 alin. (1) Codul fiscal reiese că toate dubiile şi contradicțiile din acte legislative privind impozitele și taxele vor fi interpretate în favoarea contribuabilului. 

În concluzie, dispozițiile normative cuprinse în art. 11 alin. (1) Codul fiscal, cu siguranța apără interesele legitime ale contribuabilului și au o semnificație practică directă la examinarea cauzelor de încălcare fiscală în instanța de judecată. Acest lucru se datorează faptului că reglementările privind colectarea impozitelor și taxelor, precum și stabilirea modului de responsabilitate a contribuabilului şi a altor persoane responsabile, pe baza unui act normativ care nu corespunde cerințelor de claritate, de precizie şi previzibilitate, nu este acceptabil.

Cu toate acestea, urmează de reținut că dacă un contribuabil intenționează să aplice garanțiile oferite de norma art. 11 alin. (1) Codul fiscal şi să interpreteze toate îndoielile în favoarea sa, el va trebui preventiv să probeze confuziile şi neclaritățile normei sau a actului legislativ privind impozitele şi taxele ce urmează a fi aplicate, şi să dezvăluie în ce concret se exprimă acestea, şi doar ulterior contribuabilul poate să recurgă la prezumția examinată. 

Vitalie Enachi, avocat

Membru al Grupului de Consultanță şi Avocatură LexConsult

www.lexconsult.md

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA

Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA

Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia

Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore

Advertoriale
Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Guvernatorul regiunii Lugansk anunță că armata ucraineană se va retrage din Severodonețk: Militarii au primit deja ordinul
 • 2
  Președinta Maia Sandu, replică pentru Lavrov: Asigurăm un spațiu informațional obiectiv
 • 3
  Primarul din Nikolaev îi îndeamnă pe toți locuitorii care vor să rămână în viață să părăsească orașul
 • 4
  Curtea Supremă din SUA revocă dreptul la avort. Fiecare stat va fi liber să-l interzică
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.