Răspunderea contribuabilului pentru încălcări fiscale: Norme și proceduri legale

Răspunderea contribuabilului pentru încălcări fiscale: Norme și proceduri legale
Foto: liberinteleorman.ro

Odată cu sporirea eficienței administrării fiscale, a intensificării controalelor fiscale operative privind respectarea legislației fiscale cu scopul conformării contribuabililor obligațiunilor fiscale, se vor intensifica şi cazurile de prezumare a unor activități ilicite, în rezultatul cărora de către organele fiscale vor fi întocmite procese-verbale contravenționale şi emise decizii privind aplicarea sancțiunilor fiscale.

În aceste împrejurări, ca bază pentru contribuabili în vederea apărării drepturilor şi intereselor legitime a acestora, şi desigur pentru a nu admite abuzuri din partea organelor de control fiscal, vom face trimitere la un principu ce îşi are origine la examinarea cauzelor penale, dar care are o importanță deosebită şi la aplicabilitate directă la examinare a cazului de încălcare fiscală.

Astfel, un pas de o importantă majoră pentru stabilirea principiului respectării drepturilor și intereselor legitime ale contribuabililor a fost includerea în Codul Fiscal al Republicii Moldova a unuia din cele mai importante institute democratice - norma privind prezumția nevinovăției contribuabilului. În esență prezumția nevinovăției este un principiu de drept recunoscut la scară internațională, având reglementare constituțională, conform căreia acuzatul nu are sarcina de a-și dovedi nevinovăția. Această sarcină revine acuzatorului. 

Astfel, aşa cum reiese din prevederile art. 11 alin. (1) Codul fiscal, legislatorul moldav a extins aplicabilitatea acestui principiu şi asupra încălcărilor fiscale. Ori, conform art. 11 alin. (1) Cod fiscal, apărarea drepturilor şi intereselor contribuabilului se face pe cale judiciară. Toate îndoielile apărute la aplicarea legislației fiscale se vor interpreta în favoarea contribuabilului. 

Altfel spus, orice contribuabil este prezumat nevinovat în comiterea încălcării fiscale, până când vinovăţia sa nu va fi dovedită în modul prevăzut de lege, şi stabilită printr-o hotărâre judecătorească definitivă, fiind-ui asigurate toate garanțiile necesare apărării sale. 

Din conținutul prezumţiei nevinovăţiei reiese că un contribuabil nu este obligat să probeze nevinovăţia sa în comiterea încălcărilor fiscale, deoarece sarcina probațiunii privind circumstanțele, care dovedesc fapta ilicită şi vina contribuabilului în comiterea acestia, este pusă în seama organului fiscal.           

Cu toate acestea, eliberarea contribuabilului (sau a altor persoane după caz) de obligația probării nevinovăției sale nu-l privează de dreptul să contribuie activ în apărea sa, inclusiv prin angajarea unui avocat, firmă de contabilitate sau de auditor independent etc. În esență, lipsa la contribuabil a obligației probării nevinovăției ar înseamnă în primul rând că: 

 1. Acesta nu poate fi obligat să dea explicații sau să prezinte dovezile disponibile.
 2. Recunoașterea de către contribuabil a vinovăției nu constituie regina probelor (regina probationum) și va putea fi luată în considerație doar în prezenta altor probe administrate legal pe caz.
 3. Refuzul de a participa la probatoriu nu poate atrage după sine consecințe negative pentru contribuabil, nici în partea recunoașterii vinovăției acestuia şi nici la determinarea tipului şi măsurii de răspundere a acestuia. 

Totuși, trebuie remarcat faptul că din conținutul art. 253 Codul fiscal reiese că un contribuabil în cadrul controlului fiscal sub riscul de a fi atras la răspundere este obligat să prezinte organului fiscal documente, care ar putea fi folosite în calitate de probe la stabilirea vinovăției acestuia. Astfel, dispozițiile codului fiscal potrivit cărora contribuabilul nu este obligat să probeze nevinovăția sa sunt limitate de această normă, deoarece se instituie obligația contribuabilul să prezinte informația necesară, care poate fi ulterior folosită în calitate de probă pentru a stabili vinovăția acestuia.           

În continuare, interpretând conținutul art. 11 alin. (1) Codul fiscal reiese că toate dubiile şi contradicțiile din acte legislative privind impozitele și taxele vor fi interpretate în favoarea contribuabilului. 

În concluzie, dispozițiile normative cuprinse în art. 11 alin. (1) Codul fiscal, cu siguranța apără interesele legitime ale contribuabilului și au o semnificație practică directă la examinarea cauzelor de încălcare fiscală în instanța de judecată. Acest lucru se datorează faptului că reglementările privind colectarea impozitelor și taxelor, precum și stabilirea modului de responsabilitate a contribuabilului şi a altor persoane responsabile, pe baza unui act normativ care nu corespunde cerințelor de claritate, de precizie şi previzibilitate, nu este acceptabil.

Cu toate acestea, urmează de reținut că dacă un contribuabil intenționează să aplice garanțiile oferite de norma art. 11 alin. (1) Codul fiscal şi să interpreteze toate îndoielile în favoarea sa, el va trebui preventiv să probeze confuziile şi neclaritățile normei sau a actului legislativ privind impozitele şi taxele ce urmează a fi aplicate, şi să dezvăluie în ce concret se exprimă acestea, şi doar ulterior contribuabilul poate să recurgă la prezumția examinată. 

Vitalie Enachi, avocat

Membru al Grupului de Consultanță şi Avocatură LexConsult

www.lexconsult.md

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
1.826 cazuri noi de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au decedat

1.826 cazuri noi de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au decedat

Mic, dar voinic! 11 sfaturi de la Nata Albot de care să ții cont la crearea unui magazin online

Mic, dar voinic! 11 sfaturi de la Nata Albot de care să ții cont la crearea unui magazin online

Vaccinurile în cifre: Câte doze mai avem și când expiră (GRAFIC)

Vaccinurile în cifre: Câte doze mai avem și când expiră (GRAFIC)

Advertoriale
Prietenii la nevoie se cunosc, iar companiile în soluționarea reclamațiilor

Prietenii la nevoie se cunosc, iar companiile în soluționarea reclamațiilor

Ludmila Adamciuc, mamă activă social: „Observ un proces frumos de schimbare a atitudinii ce vizează nu doar Sindromul Down”

Ludmila Adamciuc, mamă activă social: „Observ un proces frumos de schimbare a atitudinii ce vizează nu doar Sindromul Down”

Depozite în lei cu rată fixă de 6% anual, de la OTP Bank

Depozite în lei cu rată fixă de 6% anual, de la OTP Bank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ULTIMĂ ORĂ! Dorin Chirtoacă se retrage din politică
 • 2
  Rusia ar vrea un preţ al gazelor mai mic pentru a-şi putea păstra controlul asupra Europei
 • 3
  Gazprom ar fi propus Chișinăului gaz mai ieftin, doar în cazul răcirii relației cu UE
 • 4
  Ultimă oră! Pericol de prăbușire a unei porțiuni de carosabil în capitală (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.